Σεργκέι Λαβρόφ: Η συμμετοχή του Άσαντ στις εκλογές δεν μπορεί να καθορίζεται από τους Αμερικανούς






Δεκέμβριος 25, 2015.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ,  σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Κατάρ, στη Μόσχα, διατύπωσε τη θέση ότι δεν πρέπει να αποτελεί ζήτημα των Αμερικανών, εάν ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ θα συμμετάσχει στις εκλογές στη χώρα, αλλά είναι θέμα των ίδιων των Σύριων, οι οποίοι ζητούν μια ευρύτερη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στη διαδικασία αυτή.



Ο Λαβρόφ σε συνάντησή του την Παρασκευή  με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Χαλίντ αλ Ατίγια, τόνισε ότι την εκλογική διαδικασία θα την καθορίσουν οι Σύριοι και όχι οι Αμερικανοί, έτσι που « πρέπει να διασφαλισθεί η συμμετοχή ενός ευρύτερου κύκλου των μελών της αντιπολίτευσης στη Συρία για τις μελλοντικές εξελίξεις».

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι «δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα εκπροσωπήσει την αντιπολίτευση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης».


 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας εκτίμησε, επίσης, ότι υπάρχει  βασική διαφωνία μεταξύ της χώρας του και του Κατάρ ως προς το σεβασμό «της νομιμότητας του προέδρου της Συρίας», αλλά τόνισε ότι «υπάρχει κατανόηση σχετικά με την ικανότητα των δύο χωρών να συμβάλλουν στην προώθηση των διαπραγματεύσεων».


Από την πλευρά του Κατάρ,  ο αλ Ατίγια, εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία ενός καταλόγου των τρομοκρατικών ομάδων, πριν από την έναρξη των συνομιλιών με τη Συρία, τονίζοντας ότι «το Κατάρ είναι αντίθετο στον καθορισμό και στην ταξινόμηση των ομάδων που δρουν στη Συρία». 

Πρόσθεσε ότι η χώρα του επιδιώκει να επεκτείνει τις σχέσεις με τη Ρωσία,  «γιατί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας απαιτεί την ανάπτυξη συνεργασίας με φιλικές χώρες».


Ο αλ Ατίγια τόνισε, ακόμη, ότι η χώρα του θεωρεί ότι «ο Άσαντ έχει έλλειμμα νομιμότητας για τη θέση του» και κάλεσε για «το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης προκειμένου να οδηγηθεί η Συρία στην ανάδειξη μιας νέας ηγεσίας», σύμφωνα το αραβικό δημοσίευμα της ‘αλ Μαγιαντίν’.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ