Σε ετοιμότητα πολέμου Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ




Δεκέμβριος 26, 2015.

Η κατάσταση γύρω από το Ναγκόρνο – Καραμπάχ γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη.

Σχεδόν κάθε μέρα, στα μέσα ενημέρωσης της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν παρουσιάζονται πολιτικοί που κατηγορούν ο ένας τον άλλον για παραβίαση  της κατάπαυσης του πυρός. Μιλάνε και για θύματα από τις δύο πλευρές.


Στη σύνοδο του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαργκσιάν, δήλωσε ότι ο πόλεμος μεταξύ  της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον Χάρτη του Οργανισμού, επίθεση σε ένα μέλος του, ισοδυναμεί με επίθεση σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Σε σχετική αναφορά του,  είπε για τα δύο σχέδια ειρήνευσης στο Καραμπάχ. Πρώτα πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία να δημιουργηθεί μια ομάδα από εκπροσώπους του ΟΑΣΕ και να φέρουν στην περιοχή τεχνικά μέσα παρακολούθησης και ελέγχου.

Ο Σερζ Σαργκσιάν δήλωσε ότι πιστεύει ότι αυτό δεν θα βοηθήσει και πρότεινε την παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων.

Ωστόσο το Μπακού είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε αυτήν την πρόταση.

Εξάλλου, ρωσική στρατιωτική –διπλωματική πηγή επεσήμανε ότι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα διευκρινίζοντας ότι «το Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε την Τουρκία μετά την τραγωδία του ρωσικού αεροσκάφους, όπως υποστηρίζει το ξέσπασμα μιας κρίσης στον Καύκασο, που ωθείται από την Άγκυρα και την Ουάσιγκτον, με στόχο την απόσπαση ρωσικών δυνάμεων από τον πόλεμο στη Συρία».

«Στην στρατιωτική βάση μας στο Γκιουμρί (Αρμενία) έχει μεταφερθεί επειγόντως στρατιωτική δύναμη τεθωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων μάχης καθώς στρατός της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας. Τον Δεκέμβριο μόνο, παραδόθηκαν εκεί 13 μονάδες  επιθετικών Mi-24p και  μεταφοράς Mi-8Mt», ανέφερε η πηγή.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ