Είναι ‘άδικη’ η προσφυγή του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέει ο Ερντογάν





Δεκέμβριος 13, 2015.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε ως άδικη την καταγγελία που υποβλήθηκε από το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας,  με αίτημα την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από το βόρειο Ιράκ, όπως σημειώνει το BBC στην τουρκική γλώσσα.


"Μπορούν να απευθυνθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους, αλλά είναι άδικο βήμα. Πιστεύουμε ότι οι κινήσεις αυτές του Ιράκ συνδέονται άμεσα με τα γεγονότα στην περιοχή, με κινήσεις που έχουν αναληφθεί από το Ιράν και τη Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αναλάβει δράση για καταγγελία της Τεχεράνης.
Νωρίτερα η Άγκυρα είπε ότι το περασμένο έτος η Βαγδάτη έχει αυξήσει το όριο για τον αριθμό των τουρκικών στρατιωτών που επιτρέπει στο ιρακινό έδαφος.
Η Τουρκία τόνισε ότι ο στρατός έχει εκπαιδευτική αποστολή για να καταρτίσει, δηλαδή,  τους Κούρδους που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών.
Στις αρχές Δεκεμβρίου περίπου 150 τουρκικά άρματα μάχης διέσχισαν τα σύνορα με το Ιράκ.
Σταθμεύουν σε στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη της Μοσούλης, η οποία είναι υπό τον έλεγχο των μαχητών Τζιχάντ της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh.
Η άφιξη των ταγμάτων δεξαμενής προκάλεσε διαμαρτυρίες από τις ιρακινές αρχές.
Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν θα αποσύρει το στρατό της, τονίζοντας ότι προετοιμάζουν τους Κούρδους να πολεμήσουν κατά της Ντάες.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ