Νέος επικεφαλής Μοσάντ: Το Ισραήλ θα συμφιλιωθεί με την Τουρκία




Ο νέος επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν,  συναντήθηκε με Τούρκο αξιωματούχο στην Ελβετία με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών

Δεκέμβριος 17, 2015.

Η Ιερουσαλήμ και η Άγκυρα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων τους. Αυτό ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι ‘10’ του Ισραήλ. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών εξωτερικού τομέα, Γιόσι Κοέν, συναντήθηκε την Τετάρτη στην Ελβετία με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ιδρύσουν ένα ταμείο αποζημίωσης για τις οικογένειες των Τούρκων πολιτών που έχασαν  τη ζωή τους στο «Μαβί Μαρμαρά», καθώς και τη δυνατότητα παροχής από την Τουρκία ισραηλινού φυσικού αερίου.

Σε αντάλλαγμα η Άγκυρα θα πάψει τις διώξεις κατά των Ισραηλινών στρατιωτικών που οι Τούρκοι τους θεωρούν ενόχους στην απώλεια της ζωής των Τούρκων ακτιβιστών στο ‘Μαβί Μαρμαρά’, όπως σημειώνει ο ‘Κάρσορ’.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, είχαν επιδεινωθεί δραματικά πριν από πέντε χρόνια, μετά την επίθεση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού σε τουρκικό πλοίο,  που προσπάθησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, δήλωσε ότι μία από τις προϋποθέσεις για την επανάληψη των σχέσεων  με το εβραϊκό κράτος είναι η άρση του αποκλεισμού.

 Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι  ο Ερντογάν προχωρά στην επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, λόγω της τρέχουσας κατάστασης με τη Ρωσία.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ