Ισλαμική Κοινότητα Σκοπίων: Κυκλοφορούν ριζοσπαστικά βιβλία Βαχαμπιστών




Δεκέμβριος 8, 2015.

Προειδοποίηση απηύθυνε η Ισλαμική Κοινότητα Σκοπίων, εκδίδοντας φετβά για τρία βιβλία που ασχολούνται με ισλαμικά θέματα που προωθούν την εξάπλωση του Βαχαμπισμού στη χώρα.


Τα βιβλία έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο «Νουν» [‘Μοναχή’], ο οποίος το 2008 είχε γίνει αντικείμενο έρευνας από την αστυνομία των Σκοπίων, λόγω πληροφοριών ότι παραλάμβανε χρήματα από ξένους οργανισμούς για έκδοση ισλαμικών βιβλίων και οι οργανισμοί αυτοί ήταν προσκείμενοι στην Αλ Κάιντα, σύμφωνα με δημοσίευμα του 'Ντνέβνικ'.

Τα βιβλία  τα οποία εκδίδει ο εκδοτικός αυτός οίκος -χρηματοδοτούμενος από το εξωτερικό- είναι στην αραβική γλώσσα που μεταφράζονται στην αλβανική, αφού ο μουσουλμανικός πληθυσμός στη χώρα είναι αλβανικής καταγωγής και παιδείας.

Από τα εννέα βιβλία που αναφέρονται σε θρησκευτικό (μουσουλμανικό) περιεχόμενο, τρία είναι αυτά, που ιδιαίτερα, οδηγούν στην αίρεση του Βαχαμπισμού. Πρόκειται για τα έργα «Όροι της Πίστεως», «Σαράντα σχόλια του Χατζή» και «Βασικές αρχές της Πίστης».

Τα βιβλία αυτά δίνουν διευκρινίσεις στην πρακτική των νομικών κανόνων του Ισλάμ και οδηγούν σε διαφορετική θεώρηση του μουσουλμανισμού.

Το Ισλαμικό Κέντρο των Σκοπίων, εκτιμά ότι τα μεταφρασμένα βιβλία προκαλούν σύγχυση και διαχωρισμό μεταξύ των πιστών του Ισλάμ. Η φετβά αναφέρει ότι τα βιβλία αυτά δεν έχουν καμία θέση  στην ισλαμική πίστη που επί αιώνες ακολουθούν οι Αλβανοί.

Το Ισλαμικό Κέντρο ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά δράσεων που επιδιώκουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ριζοσπαστικής ισλαμικής διδασκαλίας στην περιοχή. Αφού, όπως επισημαίνεται, οι επιρροές αυτές οδήγησαν «σε περίπου 110 συμπολίτες μας να βρίσκονται τώρα στη Συρία και να πολεμούν με το Ισλαμικό κράτος, ενώ άλλοι 25 έχασαν τη ζωή τους και 69 έχουν επιστρέψει».
Στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, πάνω από 45 τοις εκατό του πληθυσμού είναι πιστοί του Ισλάμ.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ