“Τα Δυτικά Βαλκάνια στο στόχαστρο της ρωσικής προπαγάνδας κατά της ΕΕ”






 Δεκέμβριος 12, 2015.

Άρθρο στην αλβανική ειδησεογραφία,  παρουσιάζει την εκδοχή  που αναφέρει η διαδικτυακή πύλη «EUobserver», ότι δηλαδή το κλείσιμο  του σερβικού πρακτορείου ‘Tanjug’, θα βοηθήσει τη Ρωσία να προωθήσει τις επιλογές της κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια.


Είναι μια εικασία στην οποία προβάλλονται  οι αρνητικοί παράμετροι του κλεισίματος ενός πρακτορείου της Σερβίας που έχει κατοχυρωθεί ως προς την αντικειμενικότητά του.

Στην ανάλυση αυτή- όπως επισημαίνεται-  το Τανγιούγκ θα κλείσει  κατόπιν αιτήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), λόγω των αυξημένων δαπανών του (όπως έγινε και στην Ελλάδα με το κλείσιμο των κρατικών σταθμών πριν μια διετία), αλλά η σερβική κυβέρνηση  προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει το πρακτορείο ειδήσεων,  για να μην το κλείσει, αλλά είναι δύσκολο να βρει αγοραστές.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της ανάλυσης αυτής, τον Andrew Rettman,  το πρακτορείο Tanjug έχει κερδίσει τη φήμη της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας από το 1989, όταν έγινε αναφορά στη ρουμανική επανάσταση.

Το κλείσιμο του οργανισμού, σύμφωνα με τον συντάκτη, έχει ανοίξει το δρόμο για το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ», που θα αποτελέσει μια πηγή «On line  ειδήσεων» στη Σερβία, στη Δημοκρατία Σέρπσκα και στους σερβικούς θύλακες του Κοσσυφοπεδίου.

 Το Σπούτνικ ξεκίνησε τη μετάδοση των ειδήσεων του στη σερβική γλώσσα από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

«Η απήχησή του  είναι σχετικά μικρή. Είναι σαν ένα μωρό, αλλά μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Αυτό το βλέπω κάθε ημέρα. Σε περίπτωση απουσίας του Τανγιούγκ θα αυξηθεί ραγδαία», δήλωσε ο Ντέγιαν Αναστασίγεβιτς από το ‘EUobserver’, πρώην ανταποκριτής του πρακτορείο  Τανγιούγκ στις Βρυξέλλες.

Επίσης η ιστοσελίδα Republika. info,  σε άρθρο της που έχει τον τίτλο «Όχι στη ρωσική προπαγάνδα στα ασταθή Βαλκάνια» σημειώνει ότι η Δύση με τη στάση της φαίνεται να ενθαρρύνει την αστάθεια στην περιοχή και υπονοεί ότι το κλείσιμο του σερβικού πρακτορείου θα ενθαρρύνει τη ρωσική επιρροή.

Έναν άλλο άρθρο αναφέρει ότι «οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου σχεδιάζουν τη σφαγή κατά των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου με την ευλογία της Δύσης». Το τρίτο σχέδιο παρουσιάζει την ανατροπή του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Μίροσλαβ Ντόντικ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σχεδιάζεται η ένωση της Βοσνίας κάτω από τον ισλαμικό κανόνα, κατά το χρονικό διάστημα της νέας χρονιάς, γράψει το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ