Η Ελλάδα και η προσφυγική κρίση στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια




Φωτό από : European Commission Humanitarian Aid Office


Γράφει η Μυρενα Σερβιτζόγλου  -  Σύμβουλος Επικοινωνίας στην Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα


 Τον τελευταίο χρόνο, πολλές φορές τα αλβανικά ΜΜΕ απασχόλησε το προσφυγικό ζήτημα, έτσι όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη γειτονική περιοχή.

 Εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο το προσφυγικό ρεύμα από Τουρκία με κατεύθυνση προς Ελλάδα και Σκόπια να αλλάξει κατεύθυνση προς τα αλβανικά σύνορα. 
 
Για το λόγο αυτό το αλβανικό κράτος έλαβε και ανακοίνωσε προληπτικά μέτρα, όπως την ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων και την επιλογή χώρων για δημιουργία εγκαταστάσεων προσφύγων κοντά στα σύνορα.

 Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει σημειωθεί εκτροπή της κατεύθυνσης της προσφυγικής ροής και η Αλβανία δεν αντιμετωπίζει επείγουσες καταστάσεις, εν πολλοίς, χάρη στις ενέργειες της ΕΕ και της Ελλάδος.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα κατά το 2015 είναι τα εξής: 

758.596 αφίξεις μέσω θαλάσσης 

3.283 αφίξεις στον Έβρο

66.400 πρόσφυγες σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σ άλλη χώρα της ΕΕ

70% πρόσφυγες από την Συρία, 19% από το Αφγανιστάν, 5% από Ιράκ

94.024 διασωθέντες πρόσφυγες στην θάλασσα

206 έχασαν την ζωή τους

413 συλληφθέντες διακινητές

Η Ελλάδα δεν απέτυχε να σφραγίσει τα σύνορά της. Η φύλαξη, όμως, των θαλασσίων συνόρων παρουσιάζει ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα χερσαία σύνορα. Η Ελλάδα, τηρεί στο ακέραιο τις διεθνείς υποχρεώσεις της και με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.  
 
Η Ελλάδα δεν αρνήθηκε ή δεν απαξίωσε ευρωπαϊκή βοήθεια.

 Η Ελλάδα  συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό FRONTEX για την καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τον FRONTEX στα σύνορα με τη FYROM, απλά κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται κοινές περιπολίες και παρατηρητές από τη FYROM

Επιπλέον, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, που θα προσφέρει υλικοτεχνική υποδομή όπως σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και κιβώτια  πρώτων βοηθειών έκτακτης ανάγκης. 

 Το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων αφορά την ΕΕ στο σύνολό της, και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη διαχείριση του προβλήματος από την ΕΕ, η οποία θα αντιμετωπίζει και τα δίκτυα παράνομης διακίνησης.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης και διαχειρίζεται ικανοποιητικά το φαινόμενο με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και με γνώμονα την ασφάλεια των προσφύγων και των ευρωπαίων πολιτών.  

Η ελληνική κοινωνία έχει δείξει αλληλεγγύη και ευαισθησία στην αντιμετώπιση της κρίσης, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Η λύση για να σταματήσει το θλιβερό φαινόμενο της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, είναι  η ταυτοποίηση των προσφύγων να γίνεται στην Τουρκία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία, και στη συνέχεια να πραγματοποιείται απευθείας και με ασφάλεια η μεταφορά τους στις χώρες της ΕΕ (μηχανισμός επανεγκατάστασης).

 Η φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων είναι θέμα εθνικής αρμοδιότητας.
Οι διακρίσεις των αιτούντων άσυλο με βάση την υποτιθέμενη εθνικότητά τους συνιστούν παραβίαση των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί και το προσφυγικό ζήτημα στις 17 και 18.12.15 υπενθυμίζει προς όλες τις κατευθύνσεις: «Η Ελλάδα δίνει τη μάχη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης κρατώντας ζωντανές τις ευρωπαϊκές αξίες».

Στην Ώρα Πρωθυπουργού και αναφορικά με την Συνθήκη Σένγκεν ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Το τελευταίο διάστημα έγινε  μια συντονισμένη προσπάθεια, με αναπαραγωγή αναληθών δημοσιευμάτων, να εμφανιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει θέμα εξόδου της χώρας από το Σένγκεν, επειδή δεν πληροί τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις της. 

Δυστυχώς, για όλους αυτούς που αναπαράγουν αυτές τις ανεύθυνες κινδυνολογίες, την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνον δεν απείλησε την Ελλάδα, όχι μόνο δεν της έδειξε τον δρόμο την εξόδου από τη Σένγκεν, αλλά, αντιθέτως, έδωσε επισήμως και συγχαρητήρια στην Ελλάδα, διότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες των υπέρογκων ροών, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ανταποκρινόμαστε με υπεράνθρωπες προσπάθειες στις υποχρεώσεις μας.»


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ