Κροατική εφημερίδα: Οι Αλβανοί είναι πιο φανατικοί Ισλαμιστές από τους Βόσνιους




Δεκέμβριος 1, 2015.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, τα τελευταία 15 χρόνια στην περιοχή των Βαλκανίων έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο κυττάρων ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων,  που είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν κατά της Δύσης και βρίσκονται, κυρίως, στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Βοσνία και τα Σκόπια, γράφει η κροατική Γιουτάρνιι Λίστ.


Ο αρθρογράφος επικαλείται συνομιλητές που είναι προσκείμενοι στις υπηρεσίες ασφαλείας και σημειώνει «Οι μουσουλμάνοι από το Κόσοβο, την Αλβανία και τα Σκόπια είναι πιο φανατικοί ισλαμιστές από εκείνους στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη».


Το πρόβλημα, σύμφωνα με αυτούς, είναι οι τοπικές μουσουλμανικές κοινότητες που έχουν διαχωριστεί βάσει του ριζοσπαστισμού που εκφράζουν.


Η κατάσταση στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία με πρωτεύουσα τα Σκόπια, θεωρείται παρόμοια με εκείνη του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, ιδιαίτερα στα δυτικά της χώρας,  καθώς  συνεργάζονται με ομοϊδεάτες τους στην Αλβανία  και έρχονται σε σύγκρουση με τους κοσμικούς Αλβανούς εθνικιστές που βρίσκονται στην πόλη των Σκοπίων, γράφει η Γιουτάρνιι Λιστ.


Ο Ριζοσπαστισμός των Μουσουλμάνων στα Δυτικά Βαλκάνια,  προέκυψε από τον πόλεμο στη Βοσνία, τότε η ηγεσία της Βοσνίας ενέκρινε την είσοδο ξένων πολεμιστών από τις κυρίως ισλαμικές χώρες (αραβικές) και την ένταξη και συνεργασία τους με το στρατό της Βοσνίας. Το 1993 ιδρύθηκε για πρώτη φορά η ταξιαρχία των Μουτζαχεντίν.


Μετά τον πόλεμο, οι περισσότεροι από τους ξένους πολεμιστές παρέμειναν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και έλαβαν υπηκοότητα, έκαναν οικογένειες και άρχισαν να διαδίδουν  το ριζοσπαστικό Ισλάμ που είναι εναντίον του δυτικού τρόπου ζωής.


Η ριζοσπαστικοποίηση αυτή άρχισε να εδραιώνεται μέσω εκπαιδευτικών και άλλων ιδρυμάτων που είχαν επιφανή θέση στην κοινωνία, καθώς ήταν χρηματοδοτούμενα από πετρελαϊκές αραβικές χώρες.


Το 1998, οι Ισλαμιστές αυτοί ενεργοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στο πλευρό των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ως ομόθρησκοι, και πολέμησαν το καθεστώς του Μιλόσεβιτς καθώς και στον εμφύλιο των Σκοπίων, λίγο αργότερα, έδρασαν μαζί με τους Αλβανούς,  γράφει η κροατική εφημερίδα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ