Ο Γκρούεφσκι δεν τηρεί τη συμφωνία για παραίτησή του




Δεκέμβριος 27, 2015.

Η αντιπολίτευση των Σκοπίων καταγγέλλει ότι ο πρωθυπουργός της FYROM δεν τηρεί τη συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για τις επερχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές.


Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν πρόκειται να παραιτηθεί αυτό το μήνα, όπως είχε συμφωνηθεί στις συναντήσεις του καλοκαιριού με τα πολιτικά κόμματα της χώρας.

 Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του  2016 και η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ορκισθεί στις 15 Ιανουαρίου ή 100 ημέρες πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Απριλίου.

Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) ανακοίνωσε ότι οι εκλογές δεν είναι δυνατόν  να γίνουν εάν δεν πληρούνται όλα τα κριτήρια της πολιτικής συμφωνίας.

Γνώστες των πολιτικών ζητημάτων, λένε ότι η καθυστέρηση της παραίτησης του πρωθυπουργού ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι παραβίασε όλους τους όρους της εφαρμογής της πολιτικής συμφωνίας.

Οι αναλυτές, δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της αναβολής των εκλογών, με δεδομένο  τις διαμετρικά αντίθετες εκτιμήσεις μεταξύ των μερών όσον αφορά την εφαρμογή των όρων της πολιτικής συμφωνίας.

Ο πολιτικός αναλυτής Άμπερτ Μουσλιού εκτιμά ότι εάν ο πρωθυπουργός δεν τηρήσει τη συμφωνία ή τουλάχιστον δεν ορκισθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρις τις 15 Ιανουαρίου, αυτό σημαίνει ότι ο Γκρούεφσκι σχεδιάζει την καθυστέρηση των εκλογών.

Η πολιτική κρίση στα Σκόπια, άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν η αντιπολίτευση άρχισε να δημοσιεύει τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αξιωματούχων, που είχαν υποκλαπεί από υπηρεσία, κατόπιν  εντολής της κυβέρνησης και σύμφωνα με την άποψη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, ο πρωθυπουργός εμπλέκεται σε σοβαρά εγκλήματα.

Οι κατηγορίες αυτές απορρίπτονται από την κυβέρνηση, η οποία έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση για απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας.

Το ζήτημα της υποκλοπής των επικοινωνιών ερευνάται από ειδική επιτροπή που συνεστήθη με προτροπή του Επιτρόπου της ΕΕ, Γιόχανες Χαν, σημειώνουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ