Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος θα συνεργασθούν στην εξερεύνηση φυσικού αερίου





«Ο Αλ Σίσι αναδεικνύει το θαλάσσιο εμπόριο και τους υδρογονάνθρακες ως  βασικούς τομείς για μελλοντικές επενδύσεις», τονίζει το αιγυπτιακό δημοσίευμα

Δεκέμβριος 9, 2015.

Κάιρο.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τα βήματα που συζητήθηκαν για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.


Στη διάρκεια της τριμερούς συνόδου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ηγετών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Αλ Σίσι δήλωσε ότι η συνάντηση της Αθήνας αντανακλά την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μια προσπάθεια επίτευξης της ανάπτυξης και της προόδου.

Οι τρεις χώρες συμφώνησαν σε περαιτέρω συνεργασία σε διάφορους τομείς, ιδίως στην οικονομία, στις θαλάσσιες μεταφορές και τον τουρισμό.

Οι τρεις πλευρές- συνεχίζει το αιγυπτιακό δημοσίευμα- συμφώνησαν, επίσης, σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

«Συμφωνήσαμε για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, χτυπώντας τις ιδεολογικές βάσεις των τρομοκρατικών ομάδων, ώστε, να μην περιοριστούμε μόνο στην ασφάλεια και στις στρατιωτικές στρατηγικές», δήλωσε ο Αλ Σίσι.

Οι επικεφαλής των κρατών υπογράμμισαν την περαιτέρω διεθνή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί από μια συνολική προοπτική που θα λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές διαστάσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι η συνάντηση της Αθήνας είχε ως στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παράλληλα με την ενίσχυση της θαλάσσιας και ενεργειακής συνεργασίας.

Στην κοινή δήλωση επιβεβαιώθηκε επίσης η ανάγκη για μια πολιτική λύση στη διαμάχη για την Κύπρο, εκτός από τη δίκαιη επίλυση της παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ένα από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Αλ Σίσι στην Αθήνα ήταν η συμφωνία για τη σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας για να συζητήσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

Ο Τσίπρας, εκτός των άλλων, διαβεβαίωσε τη συνεχή στήριξη της χώρας του στην Αίγυπτο, επισημαίνοντας  τον καίριο ρόλο της στην περιοχή και τις προσπάθειές της για την προώθηση της ασφάλειας και της πολιτικής σταθερότητας.

Ο Αλ Σίσι επαίνεσε το επίπεδο ασφάλειας και της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που βασίζεται σε ένα κοινό όραμα σχετικά με τη φύση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Δήλωσε ότι η Αίγυπτος επιθυμεί να αναπτύξει στρατιωτική συνεργασία για την ασφάλεια με την Ελλάδα, ιδίως εν όψει των αυξανόμενων απειλών της τρομοκρατίας και την κρίση των προσφύγων, ενώ θα προωθήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπλων και της εμπορίας ανθρώπων.

Όσον αφορά τα περιφερειακά θέματα,  η Ελλάδα και η Κύπρος συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθεί η κυβέρνηση της Λιβύης και ο εθνικός στρατός της.

Ο Αλ Σίσι συναντήθηκε επίσης με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη στην Αθήνα.
Συμφώνησαν στις κοινές προσπάθειες για την προώθηση των θαλάσσιων μεταφορών, του εμπορίου, και την εξερεύνηση και εξόρυξη των φυσικών πόρων.
Συζήτησαν, επίσης, την ανάπτυξη των αιγυπτιακών εγκαταστάσεων για την εισαγωγή και την υγροποίηση του κυπριακού αερίου.
Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού, Μαχμούντ Χεγκάζι πήγε στην Ελλάδα την Τετάρτη για την αιγυπτο-ελληνική αεροναυτική άσκηση ‘Μέδουσα 2015’.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Χεγκάζι θα συναντηθεί με αξιωματούχους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και θα συζητήσει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ