Η αντιπολίτευση στη Συρία πρόθυμη να συνεργασθεί με τον Άσαντ






Δεκέμβριος 11, 2015.

Η αντιπολίτευση της Συρίας, η οποία διαπραγματεύεται, προς το παρόν, ξεχωριστά από την κυβέρνηση, ανακοίνωσε  από το Ριάντ, ότι είναι πιθανόν να υπάρξει μια συνάντηση με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, σύμφωνα με την press Tv.


Οι εκπρόσωποι της, δήλωσαν ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση προτρέπουν στον αρχηγό του κράτους, να αποσυρθεί από την αρχή κατά τη μεταβατική περίοδο στη χώρα.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση στο Ριάντ, τάχθηκαν υπέρ «ενός μηχανισμού - μέσω ενός πλουραλιστικού καθεστώτος, στο οποίο θα αντιπροσωπεύονται όλοι οι τομείς της κοινωνίας της Συρίας», σύμφωνα με τη δήλωση.


Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει τη συμμετοχή των γυναικών και δεν  θα υπάρχει καμία διάκριση σε θρησκευτικές ή εθνικές γραμμές, όπως αναφέρεται.


Οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν στη διατήρηση των κρατικών θεσμών της Συρίας και την αναδιάρθρωση του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.


Νωρίτερα,  για τη συνάντηση αυτή της αντιπολίτευσης της Συρίας,  διαχώρισε τη θέση της μία από τις κύριες ομάδες της αντιπολίτευσης η «Αράρ αλ Σάμ».

Αυτή δεν συμμετείχε λόγω του ότι οι λοιπές ομάδες  «προβλέπουν θεμελιώδεις ρόλους  σε άτομα που συνδέονται με το καθεστώς».


Σύμφωνα με την «Αράρ αλ Σάμ» η συνάντηση ήταν στο πλαίσιο  της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για Δημοκρατική Αλλαγή, που είναι ανεκτή από την κυβέρνηση, η οποία συμμετείχε και στις συνομιλίες που διοργανώθηκαν στη Μόσχα εξαιτίας των συγκρούσεων στη Συρία το 2014 και το 2015.

Η ομάδα «Αράρ αλ Σάμ» συμμάχησε με την ‘αλ Νούσρα» η οποία είναι εκπρόσωπος της ‘αλ Κάιντα’ στη Συρία. Απέρριψε τα αποτελέσματα της συνάντησης, αφού δεν αναφέρθηκαν στον ρόλο των μουσουλμάνων στη Συρία.

Η συνάντηση στο Ριάντ δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, αλλά ελήφθη απόφαση για αυτήν,  μόνο μεταξύ των ομάδων που επιθυμούν μια διαπραγματευτική τακτική.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ