Αμερικανοί βουλευτές ζητούν την κατάργηση της απαγόρευσης αγοράς ρωσικών κινητήρων πυραύλων




Δεκέμβριος 19, 2015.

Η συμφωνία του προϋπολογισμού που έφθασε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, περιέχει κεφάλαιο για την κατάργηση των αμερικανικών περιορισμών στην αγορά ρωσικών κινητήρων πυραύλων, σημειώνει η Φωνή της Αμερικής.

Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε έντονη συζήτηση στη Γερουσία.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τη χρήση των ρωσικών κινητήρων από το περασμένο έτος, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.
Ωστόσο, μία από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό επιτρέπει σε επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την εκτόξευση δορυφόρων, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης των κινητήρων.


Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν χαρακτήρισε αυτή την πρωτοβουλία ως «θρίαμβο της τοπικιστικής στενοκεφαλιάς».

Σε μια δραματική ομιλία του ο γερουσιαστής δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να έχουν σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης του προέδρου της Ρωσίας,  Βλαντίμιρ Πούτιν, λόγω της επιθετικότητάς του στην Ουκρανία.

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας πρότειναν να γίνει μια προσωρινή  χαλάρωση των κυρώσεων  κατά της Ρωσίας,  προκειμένου να επωφεληθεί η κοινοπραξία United Launch Alliance (ULA), και οι γνωστές εταιρείες Lockheed Martin και  Boeing, από τους ρωσικούς κινητήρες.
Η άρση των περιορισμών εισήχθη από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Richard Shelb της Αλαμπάμα, όπου εκεί βρίσκεται η ULA που φτιάχνει διαστημικούς πυραύλους.

Το εργοστάσιο ULA στην Αλαμπάμα απασχολεί περίπου 800 άτομα. Η εταιρεία είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην αεροδιαστημική βιομηχανία της χώρας.

 Οι δορυφόροι εκτοξεύονται από την περιοχή του διαστημικού κέντρου Κένεντι.

Σύμφωνα με τον Shelby, η μόνη επιλογή για την εκτόξευση δορυφόρων είναι οι ρωσικοί κινητήρες,  γιατί για τη δημιουργία κινητήρων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να απαιτηθεί περίοδος αρκετών χρόνων, ισάξιων των ρωσικών.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ