Αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη- 10 νεκροί




Ιανουάριος 12, 2016.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν σε ισχυρή έκρηξη  που συγκλόνισε το κέντρο της Κωνσταντινούπολης,  κοντά στην πλατεία "Sultanahmet", αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.



 Ο πρόεδρος της Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν δήλωσε ότι έγινε  βομβιστική επίθεση αυτοκτον από  έναν 28χρονο Σύριο.


"Δυστυχώς, υπάρχουν απώλειες, τόσο εντοπίων όσο και ξένων. Το περιστατικό δείχνει  ότι πρέπει να σταθούμε ενωμένοι  στο πρόσωπο της τρομοκρατίας", δήλωσε ο Ερντογάν.



--

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν Γερμανοί πολίτες, σημειώνει το Reuters. 
Σύμφωνα, εξάλλου,  με την τοπική εφημερίδα «Radikal» εννέα από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν Γερμανοί.


«Ανησυχούμε για τους  πολίτες της Γερμανίας που αναφέρονται  μεταξύ των νεκρών  και των τραυματιών»,  δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.


Οι τουρκικές αρχές ανέφερα ότι τραυματίστηκαν υπήκοοι της Γερμανίας, της  Νορβηγίας, της Νότιας Κορέας και του Περού, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.


Η τοποθεσία της επίθεσης είναι ένα  από τα παλαιότερα μέρη της πόλης, πολύ δημοφιλής μεταξύ των τουριστών.  Το Μπλε Τζαμί και την εκκλησία της «Αγίας Σοφίας»,  βρίσκεται κοντά στην πλατεία.



Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε στο μακρινό γειτονιά «Μπεσίκτας».
Μέχρι στιγμής,  κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη φονική επίθεση.


  Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος,  δήλωσε ότι για στην επίθεση έχουν λάβει μέρος μέλη  «τρομοκρατικών διασυνδέσεων», αλλά ακόμα  δεν έγινε καμία επίσημη ενημέρωση.



Οι  τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι η επίθεση ήταν έργο του «Ισλαμικού Κράτους», επειδή στρεφόταν εναντίον αμάχων.



"Δεν γίνεται διάκριση  μεταξύ των ονομασιών  και των συντομογραφιών,  των τρομοκρατικών ομάδων. Ο πρώτος στόχος όλων των εξτρεμιστών στην περιοχή είναι η Τουρκία, γιατί η Τουρκία τους πολεμά  όλους με την ίδια αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Ερντογάν.



Οι Αρχές απαγόρευσαν προσωρινά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν νέες πληροφορίες σχετικά με την έκρηξη, για να μην δημιουργούνται εμπόδια  στην  έρευνα και προέτρεψε να σταματήσουν κάθε ζωντανή αναμετάδοση.



 Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνουν  ότι οι αρχές έχουν αυξήσει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής  και στην Άγκυρα.


Η επίθεση καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

"Το ΝΑΤΟ καταδικάζει έντονα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση, στην καρδιά της τουριστικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία,  για τέτοιου είδους επιθέσεις. Όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ  είναι ενωμένες στον αγώνα ενάντια σε κάθε εκδήλωση τρομοκρατίας", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.




               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ