Σερβία: Συνταξιοδοτικές αλλαγές – θα απαιτούνται 45 χρόνια εργασίας




Ιανουάριος 11, 2016.

Νέα συνταξιοδοτικά δεδομένα άρχισαν να ισχύουν στη Σερβία, μετά τις αλλαγές που επήλθαν στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, ενώ προγραμματίζεται για την Αλβανίa και συζητείται το θέμα και στα Σκόπια.


Στη Σερβία για πλήρη σύνταξη, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες θα απαιτούνται 45 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτου ηλικίας.

 Σύμφωνα με τη σερβική ‘Beta’, από φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχουν  οι άνδρες με 40 χρόνια ασφάλισης και ηλικία 56 ετών, ενώ οι γυναίκες 37 χρόνια ασφάλισης και ηλικία 55 ετών.

Τα όρια στη Σερβία ανεβαίνουν σταδιακά μέχρι το 2032, οπότε θα απαιτείται από κάθε ασφαλισμένο ανεξαρτήτου φύλου, 45 χρόνια ασφάλισης και ηλικία 65 ετών.

Σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, η σύνταξη μειώνεται κατά 0,34 τοις εκατό για κάθε μήνα, πριν από την απαιτούμενη ηλικία και η μέγιστη μείωση μπορεί να ανέλθει μέχρι το 20,4 τοις εκατό.


Οι λόγοι για την αύξηση των ορίων ηλικίας είναι πανομοιότυποι με αυτούς που εκφράζονται στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στις άλλες χώρες, δηλαδή, ότι  «σε μια πενταετία δεν θα υπάρχουν χρήματα για συντάξεις»… και ότι υπάρχει ‘κρίση στο ασφαλιστικό σύστημα’.


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ