548 χρόνια από το θάνατο του Σκεντέρμπεη- Προστάτη των Χριστιανών





Ιανουάριος 17, 2016.

Τίρανα- Αλβανία.

Σήμερα έχουν συμπληρωθεί 548 χρόνια από το θάνατο του εθνικού μας ήρωα Γκιέργκι Καστριώτι  Σκεντέρμπεϊ (Gjergj Kastriot Skënderbej) στις 17 Ιανουαρίου 1468, στη Λέζα, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Και συνεχίζει: 


Ο Γκιέργκι Καστριώτι  Σκεντέρμπεϊ, πέθανε σε ηλικία 63 ετών. Θεωρείται  από πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ως ο ήρωας που εμπόδισε την Οθωμανική Αυτοκρατορία  να εισβάλει στο δυτικό τμήμα της Ευρώπης.

 Ο Γκιέργκι Καστριώτι  Σκεντέρμπεϊ , παραμένει η θρυλική φιγούρα του αλβανικού έθνους επί αιώνες.


Ο Γκιέργκι Καστριώτι  , εθνικός ήρωας της Αλβανίας (συνεχίζει το δημοσίευμα) γεννήθηκε το 1403. Ανήκε στη βασιλική οικογένεια των Καστριώτι. Ο Πατέρας τους ήταν ο Γκιον (Ιωάννης) Καστριώτι, ηγέτης των μεγαλύτερων πόλεων της εποχής εκείνης, Κρούιε και η Μιρντίτα  και η μητέρα του ήταν η Βοϊσάβα.


Όταν γεννήθηκε ο πατέρας του, Γκιον, ήταν ο κυβερνήτης ενός σημαντικού κράτους που εκτείνονταν τουλάχιστον από τα περίχωρα της Πριζρένης και του Τέτοβο στα ανατολικά, μέχρι την Αδριατική Θάλασσα στα δυτικά.


Ο θάνατος του Σκεντέρμπεη σήμανε το τέλος της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, χάρη στη διαχείριση του να την αναδείξει ως ένα ενιαίο κράτος και ανεξάρτητο.


Η πόλη Κρούιε η οποία επί πολλά χρόνια είχε την ονομασία της ‘Ακρόπολης του Χριστιανισμού’ αντιστέκονταν σε κάθε πολιορκία με τον ισχυρό ηγέτη της.


Ο Γκιέργκι Καστριώτι Σκεντέρμπεϊ, ο εθνικός ήρωας της Αλβανίας, σημάδεψε μια εποχή,  με τις πράξεις του  και την αντίσταση του, εναντίον των Τούρκων εισβολέων του 15ου αιώνα και ήταν ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλες τους επόμενους ήρωες.


Παρέμεινε στην ιστορία ως ένας μαχητής, ως άνθρωπος που υπερασπίζονταν τις αρχές και τα ιδανικά.

 Ο Γκιέργκι Καστριώτι ήταν μια πολιτική και στρατιωτική προσωπικότητα μέσα στο χρόνο. Είχε αναγνωριστεί ως διοικητής όλων των αλβανικών φυλών και υπερασπιστής του Χριστιανισμού.


Κατάφερε επί 25 χρόνια να σταματήσει την εξάπλωση των τουρκικών ορδών στα Βαλκάνια χωρίς να χάσει ακόμη ούτε μία μάχη. Με τις ηρωϊκές του μάχες κατάφερε να κερδίσει το θαυμασμό όλης της Χριστιανικής Ευρώπης.


(Συνεχίζει το αλβανικό δημοσίευμα):


Για την Αλβανία, ο Σκεντέρμπεης είναι ένας μύθος, μια αληθινή εικόνα του Ήρωα, μια φιγούρα που ίστατο πάντα στην πρώτη γραμμή του πολέμου, που δεν δίστασε να θυσιάσει τη ζωή του για τις χριστιανικές του ιδέες, για τα πιστεύω του, για την πατρίδα, για τους συντρόφους του.


Σήμερα στην Αλβανία, η μνήμη του είναι πολύ έντονη και προς τιμήν του την ημέρα που πέθανε τα αγόρια  που γεννιούνται λαμβάνουν  το όνομά του.


Και έτσι οι γονείς και τα παιδιά διαιωνίζουν μέσω του ονόματός του την ζωή του ήρωα. Η Αλβανία έχει ως τιμή την ονομασία Καστριώτι, αλλά και μεγάλη τιμή σε κάποιον  που έχει αυτό το όνομα.




Σχετικό: Αλβανός βουλευτής: Ο Καστριώτης –Σκεντέρμπεης δεν πρέπει να θεωρείται εθνικός μας ήρωας


 

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ