Δαμασκός: Η ισλαμική επίθεση στον Τάφο της αγίας Ζάιναμπ- 60 νεκροί




Ιανουάριος 31, 2016.

 Δαμασκός- Συρία.
 
Τρομοκρατική επίθεση έγινε την Κυριακή κοντά στον Τάφο της αγίας Ζάιναμπ, κόρη του Αλί Ιμπν Αμπί Ταλέμπ, ξάδελφου του Προφήτη Μωάμεθ, που οι  Σιίτες θεωρούν ως νόμιμο διάδοχο του Προφήτη. Η διαμάχη για τη διαδοχή προκάλεσε το μέγιστο σχίσμα του Ισλάμ, μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών.


Εκδηλώθηκαν τρεις εκρήξεις από τις οποίες σκοτώθηκαν  τουλάχιστον 60 άνθρωποι, κυρίως Σιίτες.

Η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη και αποτελεί τόπο προσκυνήματος των Σιιτών από το Ιράν, το Λίβανο και άλλα μέρη του μουσουλμανικού κόσμου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Sana,  ανέφερε ότι παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε έναν τερματικό σταθμό λεωφορείων, ενώ συγχρόνως δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν μέσα στον κόσμο που συγκεντρώθηκε να βοηθήσει τους τραυματίες.

Η περιοχή του Τάφου της αγίας Ζάιναμπ αποτέλεσε πεδίο βαρέων συγκρούσεων από τα πρώτα χρόνια της σύγκρουσης στη Συρία, από το 2011, αλλά έκτοτε φυλάσσονταν από το συριακό στρατό και από σιίτες αντάρτες  της Χεζμπολάχ, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει προστατευτικό οδόφραγμα γύρω από τον Τάφο.

Εκ του ότι είναι ένας ιερός χώρος για τους Σιίτες,  ο τόπος της επίθεσης είχε γίνει το σημείο συνάντησης των μαχητών της Χεζμπολάχ και άλλων μαχητών, Σιιτών, που επιθυμούσαν να στρατολογηθούν για να πολεμήσουν στο πλευρό του στρατού  του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την ευθύνη των εκρήξεων και των δολοφονιών ανέλαβε το Ισλαμικό κράτος. Το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ (Amaq news agency) που συνδέεται με το ISIS, ανακοίνωσε ότι η ομάδα που διέπραξε τις επιθέσεις είχε σκοπό  να φέρει την καταστροφή στο προπύργιο των σιιτών ανταρτών στη Δαμασκό.

Στο παρελθόν, η Χεζμπολάχ δικαιολογούσε τη συμμετοχή της στον εμφύλιο της Συρίας, λέγοντας ότι προσπαθεί να υπερασπισθεί τον Τάφο της αγίας Ζάιναμπ, όπως σημειώνει το ισραηλινό Ynet.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ