Τουρκία: Το Εθνικιστικό Κόμμα κατηγορεί τον Ερντογάν για ‘Σαλαφισμό’




Ιανουάριος 7, 2016.

Άγκυρα.
 
Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ουμίτ Οζντάγκ, κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πολιτική «Βαχαμπισμού- Σαλαφισμού», με αφορμή την ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.



«Προσπάθησε να δικαιολογήσει την εκτέλεση του  Άραβα διανοητή. Κάθε φορά που ένας Σιίτης λόγιος εκτελείται στον κόσμο, ξαφνικά μετατρέπεται σε «μια εσωτερική υπόθεση» , είπε ο Οζντάγκ, υπαινισσόμενος τις δηλώσεις του Ερντογάν.


Ο Οζντάγκ προέβη σε κριτική των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου προέδρου και στην άρνησή του να καταδικάσει τη Σαουδική Αραβία για την εκτέλεση των 47 καταδίκων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο  Σιίτης κληρικός, λέγοντας ότι ήταν «μια εσωτερική υπόθεση» του βασιλείου.


Επικαλούμενος, επίσης, στις αντικρουόμενες δηλώσεις  της κυβέρνησης, δηλαδή του Υπουργείου Εξωτερικών και του Προέδρου σχετικά με το θέμα αυτό, ο Οζντάγκ είπε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και του Ερντογάν, όσον αφορά την ένταση μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ.


Ο αναπληρωτής επικεφαλής του MHP, δήλωσε ότι  «σε γενικές γραμμές» ενέκρινε την εξωτερική πολιτική του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKParti) μέχρι το 2011.  Αλλά,  από τότε η πολιτική του AKParti,  άρχισε να μετατοπίζεται σε μια «σαλαφιστική» τάση.


Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η  μπερδεμένη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι η αιτία για την θανατηφόρα επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα στις 10 Οκτωβρίου.  «Είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα των πολιτικών του AKParti στη Μέση Ανατολή», είπε.

Το Κυπριακό

Ο Ουμίτ Οζντάγκ αναφερόμενος στο Κυπριακό, ακολουθώντας την πολιτική του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος, είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης,  Μουσταφά Ακιντζί  δεν  έχει γνώση των παλαιότερων πρακτικών από τις συναντήσεις των δύο πλευρών στην Κύπρο. Υποστήριξε, μάλιστα,  ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες στην Κύπρο, υποστηρίζουν τη διαδικασία κατάργησης του Ψευδοκράτους και τη συνέχιση του ελληνικού κυπριακού κράτους κάτω από τον τίτλο «Κυπριακή Δημοκρατία», όπως σημειώνει η ‘Χουριέτ’.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ