Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε επειγόντως τον πρωθυπουργό των Σκοπίων στην Ουάσιγκτον




Ιανουάριος 11, 2016.

Μια απρόσμενη εβδομάδα ξεκίνησε για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι. Άρχισε με επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που του έκανε μια ξαφνική πρόσκληση να επισκεφθεί αμέσως την Ουάσιγκτον.


Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων άρχισαν μια σειρά εικασιών για τα θέματα που ενδέχεται να συζητηθούν σε αυτήν τη συνάντηση.


Η επείγουσα συνάντηση του Γκρούεφσκι με τον Μπάιντεν, έρχεται πριν από την παραίτησή του ως πρωθυπουργός, αλλά και πριν από την επίσκεψη, την Παρασκευή του Επιτρόπου της ΕΕ, Γιόχανες Χαν.


Η Παρασκευή είναι η μέρα που θα ορκισθεί η νέα κυβέρνηση.
 Ο καθηγητής πανεπιστημίου των Σκοπίων, Γιόβε Κεκενόφσκι,  σχολιάζοντας την εσπευσμένη επίσκεψη του Γκρούεφσκι στις ΗΠΑ, τόνισε ότι οι Αμερικανοί ενδεχομένως να  του θέσουν μια τελευταία προειδοποίηση για να τηρήσει την πολιτική συμφωνία που έγινε το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.


Ο καθηγητής και  πολιτικός αναλυτής, Ντένκο Μαλέφσκι,  σημειώνει ότι η συνάντηση του Γκρούεφσκι με τον Μπάιτεν, μάλλον ενισχύει τη θέση  του πολιτικού, λίγο πριν παραιτηθεί και αρχίσει, επίσημα, ο προεκλογικός αγώνας.


Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρέσβης, Ρίστο Νικόφσκι, βλέπει ότι ο Γκρούεφσκι εκλήθη στην Ουάσιγκτον για τα τρέχοντα θέματα και μεταξύ άλλων είναι και το ζήτημα της ονομασίας του κράτους.


Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση μεταξύ του Γκρούεφσκι και του Μπάιντεν από το 2011. Η συνάντηση θα γίνει σήμερα αργά το βράδυ, ώρα Σκοπίων, σημειώνει το δημοσίευμα.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ