Σκόπια: Κατέρρευσαν οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για την ημερομηνία των εκλογών




Ιανουάριος 16, 2016.

Σκόπια.

Ο  Ζόραν Ζάεφ (α), επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM),  δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε εκλογές εάν αυτές γίνουν στις 24 Απριλίου, σημειώνει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, «Ούτρινσκι Βέσνικ».


Μετά από δεκαπέντε ώρες διαπραγμάτευσης, το ερώτημα που αναδύθηκε είναι: θα γίνουν οι εκλογές στις 24 Απριλίου ή όχι; 



Μετά το πέρας της συνάντησης ο αρχηγός του SDSM, Ζόραν Ζάεφ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος.


«Εάν κηρυχθούν εκλογές για τις 24 Απριλίου, η SDSM δεν θα συμμετάσχει σε αυτές. Είναι απαράδεκτο για το κόμμα, να γίνουν αυτές χωρίς την έγκαιρη εκ νέου εγγραφής των εκλογικών καταλόγων και χωρίς την έγκαιρη ρύθμιση νόμου που θα διέπει τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα», δήλωσε ο Ζάεφ.


Ο ίδιος τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για δικαιοσύνη και δημοκρατικές διαδικασίες που αποτελούν προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στις εκλογές.


«Στη συνάντηση της έδρας της ΕΕ (στα Σκόπια) συμμετείχαν τέσσερα κόμματα, τα τρία ήταν έτοιμα να καταλήξουν σε συμφωνία. Μόνο ένα άτομο επέμεινε  για αναβολή των εκλογών. Χρειάστηκαν 12 ώρες για τον Ζόραν Ζάεφ να συλλογισθεί  και τελικά να επιμείνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές λόγω  του ότι υπάρχουν οι παλαιοί  εκλογικοί κατάλογοι. Δεν θέλει τις εκλογές αυτή είναι η ουσία και δεν έχει σοβαρά επιχειρήματα», είπε ο πρόεδρος  του VMRO-DPMNE κατά την έξοδό του από τη συνάντηση.


Ωστόσο, ο πρόεδρος του SDSM, επέμεινε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι πρέπει να αλλαχθούν, να γίνουν οι νέοι (που θα περιέχουν τα  πραγματικά στοιχεία των ψηφοφόρων και να διαγραφούν οι αλλοδαποί - από την Αλβανία- και οι γραμμένοι σε αυτούς δύο ή τρεις φορές στην επικράτεια).

Η γενική εκτίμηση είναι ότι οι διαπραγματεύσεις βάσει της συμφωνίας των πολιτικών κομμάτων ‘δεν έχει πεθάνει’ και ότι όλα τα κόμματα που συμμετέχουν έχουν δεσμευθεί να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την οριστικοποίηση της  ημερομηνίας των εκλογών.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ