Οι Ρώσοι πυρηνικοί επιστήμονες ακύρωσαν προγράμματα σε τέσσερα τουρκικά πανεπιστήμια



Ιανουάριος  7, 2016.

Το Εθνικό  Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Ρωσίας, ακύρωσε προγραμματισμένες  περιόδους κατάρτισης σε τέσσερα τουρκικά πανεπιστήμια, που αποτελούσαν μέρος της συμφωνίας για τη δημιουργία πυρηνικών σταθμών στη χώρα, μιας συμφωνίας πολλών  δισεκατομμυρίων, που ματαιώνεται,  εξαιτίας της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους την 24η Νοεμβρίου από την τουρκική πολεμική αεροπορία.


Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου  Πυρηνικών Επιστημονικών  Ερευνών στην Άγκυρα,  Νιγιάζι Μερίτς, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu, ότι το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα εμπεριέχεται στη συμφωνία της 13ης Απριλίου, που προβλέπει κατάρτιση των Τούρκων σπουδαστών καθώς και απονομή διπλωμάτων στο αντικείμενο.



Το πρόγραμμα προέβλεπε μαθήματα στην Άγκυρα για διάστημα έξι μηνών και κατόπιν εξειδικευμένη κατάρτιση στη Μόσχα.



Περίπου 1000 μηχανικοί που θα εργάζονταν στον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό Ακουγιού θα έπρεπε να αποφοιτήσουν από αυτήν την εκπαίδευση.



Ο Μερίτς δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο ψάχνει τώρα για νέους συνεργάτες στον τομέα της πυρηνικής διδασκαλίας.



Οι εξελίξεις αυτές, μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, τονίζουν το χάος που δημιουργήθηκε,  από την ενέργεια της Τουρκίας, να καταρρίψει ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που πολεμούσε την τρομοκρατία στη Συρία.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ