Η Ρωσία έχει τις ΗΠΑ στον κατάλογο των ‘αρπακτικών’ της εθνικής ασφάλειας




Ιανουάριος 2, 2016.

Η νέα στρατηγική  για την ασφάλεια της Ρωσίας,  για πρώτη φορά περιλαμβάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στον κατάλογο των απειλών, στοιχείο που αποτελεί σημάδι της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια, σημειώνει το αραβικό ‘Σκάι Νιουζ’.



Η νέα στρατηγική, η οποία υπεγράφη από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκδόθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχει τον τίτλο «Σχετικά με την Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».


Η στρατηγική αυτή θα αντικαταστήσει την προηγούμενη που υπογράφηκε από τον σημερινό πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το 2009, όταν ήταν αρχηγός του κράτους και στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονταν στις απειλές κατά της Ρωσίας το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Ρωσία έχει ενισχύσει το ρόλο της στην επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων και των διεθνών συγκρούσεων και αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Δύσης.


Σημειώνεται χαρακτηριστικά:  «Η ενίσχυση της Ρωσίας  γίνεται υπό το φως των νέων απειλών για την εθνική της ασφάλεια, είναι πολύπλοκη και έχει ανεξάρτητο χαρακτήρα. Αυτό δημιούργησε αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, προσπαθώντας να κρατήσουν την κυριαρχία τους στις παγκόσμιες υποθέσεις».


Στη νέα στρατηγική περιγράφεται η επέκταση του ΝΑΤΟ, ως απειλή για τη Ρωσία. Προστίθεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επεκτείνει το δίκτυο των στρατιωτικών βιολογικών εργαστηρίων σε γειτονικές προς τη Ρωσία χώρες.


Οι Δυτικο-Ρωσικές σχέσεις επιδεινώθηκαν, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το Μάρτιο του 2014, μετά από τις αιματηρές διαμαρτυρίες που έγιναν στην Ουκρανία, που έφεραν την ανατροπή του τότε προέδρου της Ουκρανίας, που ήταν σύμμαχος της Μόσχας.


Από τότε η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι βοηθά τους  Ρωσόφιλους αντάρτες στα ανατολικά της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία το αρνείται.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν ευρείες  κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ η Μόσχα απάντησε με την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει το αραβικό δημοσίευμα.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ