Ο Ερντογάν ‘θαυμαστής’ του …Χίτλερ!




Το αραβικό ‘Σκάι Νιουζ’ αναφέρεται στο θαυμασμό του Ερντογάν στο σύστημα διακυβέρνησης του Χίτλερ



Ιανουάριος 1, 2016.




Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έφθασε μέχρι το σημείο να θέσει τη ναζιστική Γερμανία υπό τον Αδόλφο Χίτλερ, ως παράδειγμα ενός λειτουργικού προεδρικού συστήματος, σε δηλώσεις του, την Παρασκευή, υπερασπιζόμενος τα δικά του πολιτικά σχέδια, γράφουν οι «Χρόνοι του Ισραήλ».



Το ισραηλινό δημοσίευμα γράφει ότι ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής σκηνής, Ερντογάν,  εδώ και μια δεκαετία αναζητά ένα νέο σύνταγμα για να μετατρέψει τη θέση του σε μια εκτελεστική εξουσία αμερικανικού τύπου του ‘υπερ-προέδρου’.


«Σε ένα ενιαίο σύστημα (όπως είναι της Τουρκίας) το προεδρικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά», ανέφερε σε δημοσιογράφους όταν επισκέφθηκε την Πέμπτη την Κωνσταντινούπολη μετά την επιστροφή του από τη Σαουδική Αραβία.


«Υπάρχουν, ήδη, παραδείγματα στον κόσμο και στην ιστορία. Μπορείτε να τα δείτε όταν κοιτά κανείς τη Γερμανία του Χίτλερ», φέρεται να είπε.


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα σε ένα νέο χάρτη για να αντικαταστήσει το Σύνταγμα του 1980 που συντάχθηκε από τους στρατιωτικούς μετά το πραξικόπημα εκείνο το έτος.


Παρά την ανάκτηση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο στις εκλογές του Νοεμβρίου, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν μπορεί να προβεί σε μια έγκριση αλλαγής του Συντάγματος διότι δεν κατέχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο, όπως απαιτείται.


Για το ίδιο θέμα το αραβικό «Σκάι Νιουζ» σημειώνει ότι ο ηγέτης των Ναζί, Αδόλφος Χίτλερ απολάμβανε ευρείες εξουσίες, όταν ανέλαβε την καγκελαρία στη Γερμανία μεταξύ των ετών 1934- 1945. Αλλά, ο Χίτλερ, ο οποίος έφθασε στην εξουσία μέσω της κάλπης, έσπευσε να εδραιώσει την εξουσία στα χέρια του μέχρι που έγινε δικτάτορας.


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ