Η Κορσική εξετάζει δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από τη Γαλλία




Ιανουάριος 4, 2016.


Με τη νίκη  των μέτριων εθνικιστών «Για την Κορσική» στις περιφερειακές εκλογές  της 13ης Δεκεμβρίου 2015, οι Κορσικανοί εξετάζουν, μελλοντικά, το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του νησιού από τη Γαλλία.



Μια κίνηση που παρατηρείται, μετά τη νίκη των εθνικιστών, είναι αυτή σε εργατικές περιοχές του νησιού,  όπου συζητιούνται προγραμματισμένες δράσεις για τη στήριξη μιας πρότασης περί «Αμνηστίας».


Η πρόταση αναφέρεται στην απελευθέρωση  δεκάδων ατόμων Κορσικανών,  που θεωρούνται πολιτικοί κρατούμενοι. Οι γαλλικές αρχές τους κατηγορούν για τρομοκρατία και ακόμη, και για δολοφονίες.


Μεταξύ τους είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο Ιβάν Κολόννα. Το 2003 είχε καταδικασθεί για τη δολοφονία του κυβερνήτη της Κορσικής, αλλά πολλοί Κορσικανοί των θεωρούν ήρωα, ως μαχητή  κατά της λεγόμενης γαλλικής κατοχής.


Η νίκη του πρώην δικηγόρου Gilles Simeoni, στις τοπικές εκλογές του περασμένου μήνα, προκάλεσε πολιτική θύελλα στην Κορσική.


Ο Gilles Simeoni έχει σχηματίσει ένα εκτελεστικό συμβούλιο το οποίο αποκαλείται ως η πρώτη εθνική κυβέρνηση της Κορσικής από τον 18ο αιώνα, ενώ είναι δήμαρχος στην Μπάστια (Bastia) από το 2014.

Κατά την περίοδο πριν από τη γαλλική εισβολή στην Κορσική, στο νησί είχε καθιερωθεί ένα σύστημα κυβερνητικού ελέγχου, το οποίο μερικές φορές αποκαλείται ως η πρώτη σύγχρονη δημοκρατία του κόσμου. Θεωρείται δεδομένο ότι το εμπνεύστηκαν από τους πατέρες – ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών.


«Αν οι Κορσικανοί θέλουν ανεξαρτησία, κανείς δεν θα τους σταματήσει», λέει ο Σιμεόνι.


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ‘στεριανοί’ ( οι κάτοικοι της Γαλλίας) κάνουν διακρίσεις σε βάρος των Κορσικανών «σε όλες τις σφαίρες της ζωής».


«Εγώ και πολλοί φίλοι μου, θα ήθελαν να γίνει μια ανεξάρτητη  Κορσική. Επί χρόνια η οικογένειά μου έχει αγωνισθεί για αυτό, στο δικαίωμά τους να μιλούν τη γλώσσα τους».


«Ο ένοπλος αγώνας κράτησε σχεδόν 40 χρόνια και χάρη στο «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Κορσικής» στο νησί τώρα υπάρχει για παράδειγμα το Πανεπιστήμιό μας. Αλλά σήμερα χρειαζόμαστε ειρήνη. Πάντως ψήφισα υπέρ των εθνικιστών», είπε ένας κάτοικος της περιοχής.


Σύμφωνα με έρευνες, τα δύο τρίτα των Κορσικανών υποστηρίζουν την ιδέα της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.


Η ειρωνεία είναι ότι το ένα τρίτο  των Γάλλων θέλουν να απαλλαγούν από αυτήν την περιοχή. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις έχει τα υψηλότερα ποσοστά βίας στη Δυτική Ευρώπη.


Το Παρίσι θεωρεί το «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Κορσικής» ως ‘τρομοκρατική οργάνωση’.
Ωστόσο, τα μέλη της οργάνωσης έχουν δηλώσει ότι παραιτούνται από τη χρήση βίας και θα επιδιώξουν την ανεξαρτησία τους με ειρηνικά μέσα, με ένα δημοψήφισμα.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ