Ο πρόεδρος της Ελλάδας κατηγορεί τις τουρκικές αρχές ότι βοηθούν τους λαθρέμπορους




Ιανουάριος 18, 2016.

Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας- γράφει η τουρκική ‘Dunya’ - δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει αρκετά για να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη και κατηγόρησε το τουρκικό λιμενικό σώμα ότι βοηθά τους λαθρέμπορους στη διακίνηση των μεταναστών.



Η Τουρκία είχε έρθει σε συμφωνία με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το προηγούμενο έτος για να συγκρατήσει τους πρόσφυγες εντός των συνόρων της, ώστε να σταματήσει η μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη.



Χιλιάδες εγκαταλείπουν, λόγω του εμφυλίου πολέμου, τη Συρία και αποφασίζουν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία στο Αιγαίο για να περάσουν στην μακροχρόνια περιφερειακή αντίπαλο της Άγκυρας, την Ελλάδα και πολλοί από αυτούς πεθαίνουν στο δρόμο, σημειώνεται χαρακτηριστικά.



«Πολύ φοβάμαι ότι οι Τούρκοι λαθρέμποροι που διακινούν τους πρόσφυγες, έχουν την υποστήριξη των αρχών», δήλωσε ο Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στην «Süddeutsche Zeitung» που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.



«Ειδικότερα οι λιμενικές αρχές ενεργούν σαν να μην βλέπουν τίποτε. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι λαθρέμποροι βοηθήθηκαν. Έχουμε στοιχεία για αυτό», είπε.



Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν προέβησαν άμεσα σε σχολιασμό. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι κάνει ό, τι μπορεί στην μετακίνηση των μεταναστών και να περιορίσει τις εγκληματικές συμμορίες των λαθρεμπόρων ενώ την ίδια στιγμή φιλοξενεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.


Ο Παυλόπουλος είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει προς την κατεύθυνση των 3 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεσμευθεί από την ΕΕ προς την Τουρκία,  για βοήθεια στους πρόσφυγες από τη Συρία, εφ’ όσον η Άγκυρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.


Ο Παυλόπουλος αναμένεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αργότερα τη Δευτέρα, σημειώνει η εφημερίδα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ