Βούλγαροι: Η Τουρκοκρατία – μια αιώνια δικαιολογία για την αποτυχία μας




Ιανουάριος 31, 2016.

«Τουρκικός ζυγός», «δουλεία» ή «συνύπαρξη»; Το σκάνδαλο για το περιεχόμενο των ιστορικών σχολικών βιβλίων δεν είναι τίποτε άλλο παρά για να αποσπάσει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα της Βουλγαρίας. Αυτός είναι ο σκοπός των ΜΜΕ, σχολιάζει  ο Ιβάν Μπεντρόφ.


Ενώ ο λαός αντιδρά, εάν θα αφαιρεθεί η φράση «τουρκικός ζυγός» από τα βιβλία, ή θα πρέπει να αντικατασταθεί με τον όρο «συμβίωση» (με τους Οθωμανούς) και ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους, χάνουμε το πιο σημαντικό – ότι δεν υπάρχει διαφορά.


Κανείς (ακόμη) δεν έχει απαγορεύσει τη φράση «τουρκικός ζυγός» ή πρότεινε να  αντικατασταθεί με τον όρο «συγκατοίκηση» με τους Τούρκους, έγινε μια απλή συζήτηση, δεν εκτυπώθηκε το βιβλίο. Γιατί αυτός ο θόρυβος;


Υπήρξαν ωστόσο έντονες αντιδράσεις των πολιτών. Απειλές για λιντσάρισμα. Αρκετοί πολιτικοί αναγκάστηκαν να δηλώσουν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι για αυτούς τα σχεδόν 500 χρόνια της βουλγαρικής ιστορίας είναι καθαρά «τουρκικός ζυγός».


Η κοινοβουλευτική ομάδα του Πατριωτικού Μετώπου κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να μην προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή στα σχολικά εγχειρίδια, παρουσιάζοντας ένα πλήρες οπλοστάσιο: αναφορές, επιστολές εξοργισμένων πολιτών, πατριωτών που κάθε πρωί απαγγέλουν  πατριωτικά τραγούδια. Οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται προδομένοι. Κάποιος προσπαθεί να τους κλέψει τη «δουλεία», έτσι δήλωσαν στα ΜΜΕ.


Ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ από το VMRO δήλωσε ότι αλλοδαπά ιδρύματα πιέζουν τους αξιωματούχους του υπουργείου να κάνουν «μεροληπτική και σκόπιμη αντικατάσταση των πραγματικών περιστατικών και της λογικής της βουλγαρικής ιστορίας».


Ο ευρωβουλευτής Νικολάι Μπαρέκοφ έδωσε μια εύκολη εξήγηση, ότι δηλαδή, όπως προωθήθηκε η νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλοφίλων από την απλή συμβίωση,  τώρα πηγαίνουν να νομιμοποιήσουν και την « συνύπαρξη των Βουλγάρων με τους Τούρκους επί πέντε αιώνες».


Ο πρωθυπουργός απάντησε σε αυτόν τον θόρυβο, όπως απαίτησαν οι περιστάσεις, με την παραίτηση του υπουργού Παιδείας.
 Αλήθεια τα προβλήματά μας αυτά είναι;


Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να μεταρρυθμίσει τη δικαιοσύνη, ενώ έχει υιοθετήσει ένα έγγραφο στρατηγικής, δεν κάνει τίποτε σε αυτό και δεν τολμά να κοιτάξει τα προβλήματα. Ενώ το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συνεχίζει να ειδικεύεται στην παραγωγή σκανδάλων. Σε αυτά τα θέματα μένουμε σιωπηλοί.

Ας πάψουμε για όλα τα προβλήματα να κάνουμε επίκληση τους πέντε αιώνες τουρκοκρατίας,

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ