Ποιος είναι ο σεΐχης αλ Νιμρ που εκτέλεσε η Σαουδική Αραβία





Ιανουάριος 3, 2016.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την εκτέλεση του σεΐχη Μπακίρ αλ Νιμρ, ο οποίος συνελήφθη πριν από τριάμισι  χρόνια, έπειτα από μια περιοδεία του στην ανατολική περιοχή της Αραβίας, σε εκστρατεία κατά την οποία  καλούσε τους Σιίτες πολίτες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να αρθεί η αδικία σε βάρος τους, που επιβάλλονταν από τις αρχές, γράφει η αραβική ‘Αλ Μαγιαντίν’.




Ο αλ Νιμρ (στα αραβικά σημαίνει Τίγρης) ήταν γόνος μορφωμένης οικογένειας- επιστημόνων και κληρικών.


Οι σαουδικές αρχές ανακοίνωσαν την εκτέλεσή του, μαζί με μια ομάδα 47 αντιπάλων τους που τους περιγράφουν ως «τρομοκράτες» που επιβουλεύονται το καθεστώς.


Ο Σεΐχ αλ Νιμρ  συνελήφθη τον Ιούλιο του 2012 μετά από καταδίωξη και αφού πυροβολήθηκε στο πόδι, κατηγορούμενος από το σαουδικό υπουργείο Εσωτερικών ως ‘ηθικός αυτουργός της στάσης κατά της κυβέρνησης’ καθώς επίσης ισχυρίστηκαν οι αρχές ότι ‘προσπάθησε να αντισταθεί στους αξιωματικούς ασφαλείας με αποτέλεσμα να τραυματισθεί καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει’.


Ο Σεΐχ αλ Νιμρ  ήταν Σαουδικός αντιφρονών, οποίος σήκωσε την φωνή του για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο βασίλειο, τη διαφθορά στην ιεροσύνη καθώς και την πολιτική και θρησκευτική  αδικία που γίνονταν κατά του σιιτικού πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας από τους Σουνίτες.


Αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία των θρησκευτικών πεποιθήσεων στη Σαουδική Αραβία και καταφέρθηκε κατά των σχολικών εγχειριδίων που διδάσκονταν στα σχολεία τα οποία χαρακτήρισε ως ‘διαστρεβλωτικά’ και ως προπαγάνδα υπέρ των Βαχαμπιστών ισλαμιστών του σαουδικού καθεστώτος.


Ο αλ Νιμρ γεννήθηκε στην πόλη Αβαμίγια στην ανατολική επαρχία Κατίφ, το 1959, ανήκει σε οικογένεια με πολλούς κληρικούς και ιεροκήρυκες.


Μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο αλ Νιμρ πήγε στην Τεχεράνη, όπου σπούδασε την εγκληματολογική επιστήμη και έγινε γνώστης  της σχετικής νομολογίας, στη συνέχεια πήγε στη Δαμασκό για την ολοκλήρωση των σπουδών του, συνεργαζόμενος με τους πιο σημαντικούς  διεθνείς επιστήμονες σε εύθετο χρόνο.


Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο αλ Νιμρ στράφηκε προς τον κλήρο και έγινε ιεροδιδάσκαλος,  επάνω στο Ισλάμ, όπως το γνώρισε  στην Τεχεράνη και τη Δαμασκό.


Μετά από χρόνια γύρισε στη Σαουδική Αραβία και εκεί δημιούργησε κίνημα που επιδίωκε την άρση της αδικίας στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στην καταπίεση που εκδηλώνονταν κατά των σιιτών Αράβων. 


Αυτό είχε αποτέλεσμα να μπεί στο στόχαστρο της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας,  που επεδίωκε  τον Βαχαμπισμό (φανατισμό Ισλαμισμό), με αποτέλεσμα να συλληφθεί με δικαιολογία ότι επιδίωκε τη δημιουργία ‘στάσης’ κατά του καθεστώτος, σύμφωνα με το αραβικό δημοσίευμα.


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ