Η Σαουδική Αραβία ο μεγαλύτερος μυστικός χρηματοδότης της CIA




Ιανουάριος 25, 2016.

«Οι New York Times, αποκάλυψαν τη χρηματοδότηση του Ριάντ με μεγάλα χρηματικά ποσά σε μυστικές επιχειρήσεις της CIA για εκπαίδευση ανταρτών της αντιπολίτευσης της Συρίας, για ένα ζήτημα στο οποίο ο Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως το 2013, γράφει η ‘Αλ Μαγιαντίν’.



Η σαουδική οικονομική υποστήριξη,  σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ, είχε σημαντική σημασία για το Ριάντ προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη Συρία.


Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενέκρινε τον οπλισμό των ανταρτών της αντιπολίτευσης από τη CIA το 2013, η CIA συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν και άλλοι εταίροι που ήταν πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν τη μυστική επιχείρηση για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ.


Έτσι συνεργάτης της CIA δεν αποδείχθηκε μόνο η Σαουδική Αραβία που χρηματοδότησε με εκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζοντας το σχέδιο της Ουάσιγκτον για ενίσχυση των ανταρτών της αντιπολίτευσης.


Η συνδρομή του Ριάντ στο αμερικανικό σχέδιο ήρθε στο φως εξαιτίας της συμφωνίας των ΗΠΑ με το Ιράν, καθώς η Σαουδική Αραβία εναντιώθηκε, αλλά η  New York Times, στο άρθρο της υποστήριξε ότι το Ριάντ δεν πρέπει να  αντιδρά, αφού γνωρίζει τις στενές σχέσεις με την Ουάσιγκτον οι οποίες  έχουν βάθος δεκαετιών κατά τις οποίες οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών συνεργάζονται στενά.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ