Η EULEX θα αναπτυχθεί στα Σκόπια λόγω της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης





Ιανουάριος 21, 2016.

Σκόπια.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στο νότιο σλαβικό κράτος - για τη διαφύλαξη της δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία των Σκοπίων- μιας ευρύτερης εντολής από ότι  η αποστολή "EULEX" που υπάρχει  στο Κοσσυφοπέδιο. 




Πηγές προσκείμενες στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, τόνισαν στο αλβανικό πρακτορείο των Σκοπίων ‘Ιλλυρία’, ότι υπάρχει ενδεχόμενο να στείλουν  στρατιωτική αποστολή  για την παρακολούθηση και την παροχή βοήθειας στο δικαστικό σύστημα και την αστυνομία των Σκοπίων, μετά από προβλέψεις,  ότι η χώρα θα κινηθεί προς μια βαθύτερη κρίση και σε ένα θεσμικό χάος. 



"Μετά την κατάρρευση του συστήματος δικαιοσύνης και της αστυνομίας καθώς  και της ακραίας πολιτικοποίησης τους, που έχει οδηγήσει σε απώλεια της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών,  είναι αναπόφευκτο ότι μια τέτοια αποστολή θα είναι ο φορέας των μεταρρυθμίσεων. 


Μέχρι στιγμής υπάρχουν θετικά μηνύματα από ορισμένους πολιτικούς παράγοντες οι οποίοι  έχουν προτείνει μια τέτοια αποστολή. 



Αλλά, από την άλλη πλευρά,  η αποστολή αυτή, έχει την έννοια της αντίστασης,  για να τονισθούν οι πολιτικές δομές,  το σύστημα και τα θεσμικά όργανα, τα οποία βυθίζονται ολοένα  σε εγκληματικές πράξεις» δήλωσε ο διπλωμάτης της ΕΕ από τις  Βρυξέλλες, που κράτησε την ανωνυμία του.


Η αποστολή θα επικεντρωθεί επίσης στην Ειδική Εισαγγελία, στην οποία θα προσδώσει  ισχυρή υποστήριξη για τους  θεσμούς, αφού αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια από τις σημερινές δομές εξουσίας στα Σκόπια, οι οποίες συνδέονται με την υπόθεση εγκληματικών πράξεων, όπως παρακολουθήσεις πολιτών, παρακολουθήσεις επικοινωνιών πολιτικών και πολιτών, συγκάλυψη δολοφονιών  κ.α.


Όλα αυτά θα αποσαφηνισθούν  με την αποστολή  του Ευρωκομισάριου Γιόχανες Χαν στα Σκόπια τον επόμενο μήνα, όπου θα αξιολογηθούν και θα προβληθούν  τα προβλήματα που ταλανίζουν  την πολιτική κατάσταση  και δημιουργούν μια συνεχιζόμενη πολιτική κρίση.  



 Θα αξιολογηθεί, ακόμη, εάν η χώρα μπορεί να κινηθεί ή όχι σε βουλευτικές εκλογές την 24η Απριλίου, από την κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, πρόεδρος του VMRO-DPMNE, ανεξάρτητα- τοις τύποις -  υπηρεσιακής κυβέρνησης.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ