Μπορίσοφ: Ο «South Stream» θα γίνει «Bulgarian Stream»





Ιανουάριος 14, 2016.

Σόφια.

Ο αγωγός φυσικού αερίου με την ονομασία «South Stream» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς τις χώρες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να μετονομασθεί σε «Bulgarian Stream», με την βουλγαρική κατοχή κατά 100% των σωλήνων μεταφοράς, σημειώνει το EurActiv, επικαλούμενο δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
 

Μιλώντας στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, ο Μπορίσοφ τόνισε ότι ο κόμβος «Μπαλκάν» στο λιμάνι της Βάρνας, στη Μαύρη Θάλασσα,  θα μπορούσε να τροφοδοτείται από δύο υπεράκτιους αγωγούς από τη Ρωσία με δυναμικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως ο καθένας, καθώς και φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, όπως και από τα τοπικά πεδία άντλησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.



«Θα δημιουργηθεί ένας «Βουλγαρικός Αγωγός», εφ’ όσον η ρωσική πλευρά συμφωνήσει να πωλεί το φυσικό αέριο στα σύνορά μας, τότε είναι ευπρόσδεκτη και θα συμμορφωθεί, φυσικά, με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο καθώς και  με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε.



Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι οι επιλογές για την προμήθεια της Βουλγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο, θα συζητηθεί στις 27-28 Ιανουαρίου στη Σόφια, σε συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Βουλγαρίας –Ρωσίας για την οικονομική συνεργασία.



Νωρίτερα σε συνέντευξή του, στην «Deutsche Welle», ο Μπορίσοφ ανέφερε ότι η χώρα είναι έτοιμη να γίνει κύρια χώρα διέλευσης του φυσικού αερίου για την Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, και αυτό θα μπορούσε να γίνει δυνατό με την κατασκευή  του κόμβου αερίου «Μπαλκάν».
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ