Η Μόσχα απαντά στην Μέρκελ για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία




Φεβρουάριος 19, 2016.

Η ρωσική διπλωματία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, για την δημιουργία μιας «no fly» ζώνης στη Συρία, τονίζοντας την ανάγκη της λήψης έγκρισης  από τα Ηνωμένα Έθνη και την κυβέρνηση της Συρίας σε μια τέτοια ενέργεια.



Χθες, σημειώνει αραβικό δημοσίευμα που επικαλείται το ρωσικό Ίντερφαξ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Γκατίλοφ, δήλωσε ότι για τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση από τα Ηνωμένα Έθνη και την κυβέρνηση της Δαμασκού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου και χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».



Οι δηλώσεις του Γκατίλοφ ήρθαν ως απάντηση της πρόσκλησης της Μέρκελ για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία,  εξαιτίας  τις ανθρωπιστικές συνθήκες που είναι «απαράδεκτες».



Από την άλλη πλευρά, η Μέρκελ κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες για μια «κοινή δράση στη μεταναστευτική κρίση κατά τη σύνοδο κορυφής  που πραγματοποιείται από χθες,  ενώ  δήλωσε «Θα πρέπει πρώτα να έχουν μια κοινή θέση, ειδικά για το πώς θα προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα για την αντιμετώπιση της ροής των προσφύγων».



Εξάλλου, δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν- με τον όρο της ανωνυμίας-, ότι οι αρχηγοί των κρατών θα συζητήσουν για συνέχεια των προσπαθειών προκειμένου να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία στη Συρία,  λέγοντας ότι «θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στις συνέπειες για την Ευρώπη από την αστάθεια στη Συρία που έχει ως επακόλουθο τη συνεχιζόμενη εισροή των προσφύγων».


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ