Στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε η πρώτη ενορία της Ουκρανίας υπό του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως




Φεβρουάριος 3, 2016.


«Σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη,  ιδρύθηκε η πρώτη ουκρανική Ορθόδοξη ενορία υπό το Ωμοφόριο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της πύλης «Θρησκεία στην Ουκρανία» [«Религия в Украине»].



Σύμφωνα, εξάλλου, με το προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, στις 30 Ιανουαρίου στη Μονή Βλατάδων παρουσία της ουκρανικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη έγινε η πρώτη Θεία Λειτουργία στην ουκρανική γλώσσα.


Η Θεία Λειτουργία στην ουκρανική γλώσσα έγινε με την ευλογία της ιεραρχίας και λειτούργησε  ο κληρικός της πατριαρχικής Μονής του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Γιούρι Γκνάτιφ.


Κατά τη διάρκεια της προσευχής έγινε μνεία του  ήρωα  Κρούτ που πέθανε για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1918 στον αγώνα εναντίον των στρατευμάτων της Μόσχας- των Μπολσεβίκων  που προχωρούσαν προς το Κίεβο.


Την πρώτη Θεία Λειτουργία στην ουκρανική γλώσσα, παρακολούθησαν ο πρόξενος επικεφαλής του ουκρανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, Αλεξάντρ Βορονίν, Ουκρανοί εργαζόμενοι στο Προξενείο καθώς και εκπρόσωποι της ουκρανικής κοινότητας της πόλης.


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ