Η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε ιδιωτική τηλεόραση που μετέδωσε εικόνες φρίκης από τη Συρία




Φεβρουάριος 29, 2016.

Ιδιωτική τηλεόραση στην Τουρκία  έκλεισε από τα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν σχετικά με «τη διάδοση προπαγάνδας της τρομοκρατίας».



Η ενέργεια αυτή θεωρείται ως μια ακόμη σοβαρή πράξη της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία παρεμβαίνει με πρωτοφανή τρόπο στην ελευθερία του λόγου  και των μέσων ενημέρωσης, γράφει η αλβανική ‘Τέμα’, επικαλούμενη πηγή από την Τουρκία.


Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος, Hatip Dicle, δήλωσε ότι η πράξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία.


«Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Είναι, σαφώς, μια πράξη λογοκρισίας και παράνομη. Θέτουν εμπόδια στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έτσι θα ελέγξει την κοινή γνώμη», είπε χαρακτηριστικά.


Από την άλλη πλευρά,  ο υπεύθυνος του τουρκικού καναλιού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με τρόπο απαράδεκτο, όταν το κανάλι έδειξε εικόνες από τη Συρία, όταν ο τουρκικός στρατός με τους βομβαρδισμούς του σκότωσε  άμαχους σε πόλη της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.


Δεν πέρασαν παρά μόνο δύο εβδομάδες που η παραβίαση της ελευθερίας του λόγου στα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, έλκυσε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, με συλλήψεις  δύο επιφανών δημοσιογράφων.


Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και παρουσιάστηκαν στην τουρκική τηλεόραση με τις χειροπέδες,  γιατί δημοσίευσαν  φωτογραφίες  που απεικονίζουν μέλη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών να βοηθούν στη μεταφορά όπλων στη Συρία.


Οι δημοσιογράφοι  συνελήφθησαν με την κατηγορία της προδοσίας του έθνους και της  βλάβης στην ασφάλεια της χώρας. Οι κατηγορίες, όμως, αυτές απορρίφθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.
--
Το ‘Βαλκανικό Περισκόπιο’ είναι μία από τις απαγορευμένες ιστοσελίδες στην Τουρκία

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ