Συρία: ‘Άγνωστες’ οι ομάδες ανταρτών και οι θέσεις τους που σέβονται την εκεχειρία




Φεβρουάριος 28, 2016.

Στις πόλεις της Συρίας επικρατεί μια εύθραυστη κατάσταση ηρεμίας μετά την εφαρμογή της συμφωνίας για την παύση των εχθροπραξιών, ενώ μόνο περιορισμένος αριθμός περιπτώσεων παραβάσεων, που δεν «αναστέλλουν» την εκεχειρία παρουσιάσθηκαν, καθώς η πλειονότητα των ανταρτών έδειξε να σέβεται τη σοβαρότητα της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας, γράφει η συριακή εφημερίδα ‘αλ Βατάν’.



Επισημαίνεται ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία, χθες και για μία μόνο ημέρα, «δεσμεύθηκε να μην προβεί σε επιθέσεις, σεβόμενη την απόφαση 2268 του Συμβουλίου Ασφαλείας», κυρίως, για την αποφυγή  ‘λαθών’ σε στόχους.



Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι  επικρατεί ηρεμία σε πολλές πόλεις της Συρίας, αλλά δεν έγινε γνωστό σε ποιες περιοχές οι αντάρτες και ποιοι είναι αυτοί που έχουν δεσμευθεί με παύση των εχθροπραξιών.


Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα συμφώνησαν να μην δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των περίπου  100 ανταρτοομάδων της αντιπολίτευσης και τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται και αυτό είναι ένας από τους όρους της παύσης των εχθροπραξιών.



Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σημειώνει η ‘Αλ Βατάν’,  κέντρο ελέγχου των δραστηριοτήτων των ένοπλων πολιτοφυλακών που αποδέχθηκαν τη συμφωνία της εκεχειρίας έχει δημιουργηθεί στη ρωσική στρατιωτική βάση, από διεθνείς παρατηρητές,  όπου συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες  από τις περιοχές των ανταρτών, οι οποίες καθορίστηκαν ως «πράσινες».


Χθες, πάντως, το πρωί  παρουσιάστηκε ρεκόρ παραβιάσεων στην πρωτεύουσα, Δαμασκό, όπως ανακοίνωσε στρατιωτική πηγή, από μια ομάδα που πέταξε ρουκέτες και χειροβομβίδες σε κατοικημένες περιοχές της πόλης, σύμφωνα με το πρακτορείο ‘Sana’.



Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις προειδοποιούν για τις συνέπειες των δράσεων αυτών, σε αυτούς τους λίγους τρομοκράτες, που τρέφονται από την τρομοκρατία, ότι θα χάσουν την ευκαιρία για αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στις περιοχές που δρουν.



Καταγράφηκαν περιπτώσεις παραβιάσεων, επίσης, στη Χομς και το Χαλέπι, όπου αντάρτες άνοιξαν πυρ κατά θέσεων του στρατού της Συρίας. Στο Χαλέπι από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν 15 άμαχοι, σημειώνει η εφημερίδα.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ