Συρία: …ενδείξεις στη δέσμευση για ανακωχή-παρά τις απλές παραβάσεις




Φεβρουάριος 27, 2016.


Στις δυτικές περιοχές της Συρίας, έχουν σταματήσει οι συγκρούσεις μετά την έναρξη της ισχύος της παύσης των δραστηριοτήτων των ανταρτο-ομάδων και των κυβερνητικών δυνάμεων, με την αποδοχή του αμερικανο-ρωσικού σχεδίου για εκεχειρία.




Η  εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της Συρίας να προσφέρει βοήθεια στους αμάχους και να ωθήσει την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών, όπως σημειώνει το ‘Σκάι Νιουζ Αράμπια’.



Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε ότι ορισμένες αναφορές παρουσιάζουν την εμφάνιση απλών παραβιάσεων της εκεχειρίας στην περιοχή της Δαμασκού και της Ντεράα, κυρίως κατά τα πρώτα λεπτά της έναρξης της ισχύος της, ωστόσο φαίναιται ότι τα πράγματα έχουν ηρεμήσει και στις δύο περιοχές σήμερα το πρωί.



Σημειώνεται ότι στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός συμμετέχουν 97 ανταρτο-ομάδες της αντιπολίτευσης. Ο Μιστούρα τόνισε ότι στρατιωτική απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της εκεχειρίας θα πρέπει να γίνεται ως «έσχατη λύση και αναλογικά».



Στην ανακωχή δεν περιλαμβάνονται οι εξτρεμιστικές ομάδες «Ντάες» και «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» και η κυβέρνηση καθώς και η Ρωσία, ανέφεραν ότι δεν θα σταματήσουν να μάχονται κατά αυτών των εξτρεμιστικών ισλαμικών ομάδων.



Ορισμένοι ενδοιασμοί εκφράσθηκαν από δυτικούς αξιωματούχους,  ότι πιθανόν να γίνει εκμετάλλευση αυτής της στάσης από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ρώσους, με επιθέσεις κατά άλλων ομάδων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, σημειώνει το δημοσίευμα.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ