«Το Ισραήλ περιμένει να φύγει από την εξουσία ο Ερντογάν»




Φεβρουάριος 16, 2015.

Άγκυρα.

Ανώτερος διπλωμάτης της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ έχει παγώσει την προσέγγισή του με την Τουρκία, λόγω των αυξημένων προσδοκιών  του ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα εκδιωχθεί από την εξουσία.



Σύμφωνα με το πρακτορείο Cihan ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η συμφωνία – πλαίσιο με το Ισραήλ είναι ήδη σε ισχύ εδώ και χρόνια, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έχει συνομιλήσει με την ισραηλινή πλευρά για τα  ίδια θέματα που αναφέρονται και σήμερα.



«Στην πραγματικότητα, υπήρχε μια κύρια συμφωνία για όλα αυτά τα θέματα που συζητούνται, αλλά  γιατί το Ισραήλ δεν οριστικοποιεί τη συμφωνία;», ρώτησε προσθέτοντας ότι το Ισραήλ περιμένει την αποχώρηση του Ερντογάν από την εξουσία. Γιατί έχει βάλει προϋποθέσεις για μια συμφωνία.



Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τους όρους της Τουρκίας για την εξομάλυνση των σχέσεων, λέγοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να πληρώσει αποζημίωση στους συγγενείς αυτών που σκοτώθηκαν στην επιδρομή του Μαΐου του 2010 στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά από ισραηλινούς κομάντος στα διεθνή ύδατα.


Πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιμένει στην άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.


 «Εάν το Ισραήλ εξακολουθεί να εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές, ιδιαίτερα με την ανέγερση παράνομων οικισμών και επιθέσεων στην Παλαιστίνη, τότε είναι φυσικό να επικρίνουμε τη στάση του. Είμαστε πολύ σαφείς και ανοικτοί  σε όλα  αυτά", είπε.


Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης είναι η άρση του εμπάργκο  προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακή βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ