Απειλείται με κατάρρευση το φράγμα της Μοσούλης- 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σε κίνδυνο




Μάρτιος 10, 2016.

Σύμφωνα με έκθεση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, εάν το φράγμα της Μοσούλης καταρρεύσει θα δημιουργήσει μια ανθρώπινη τραγωδία άνευ προηγουμένου.

Για την πρόληψη της απώλειας ζωής θα πρέπει να αδειάσει μια περιοχή έκτασης 482 χιλιομέτρων.




Εάν καταρρεύσει το φράγμα, το κύμα νερού που ξεχυθεί θα φθάσει σε ύψος 14 μέτρων, θα καταστρέψει τη Μοσούλη και θα φθάσει  μέσω του Τίγρη ποταμού στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.



Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, γνωστοποίησε το ζήτημα  στα μέλη της διεθνούς Οργάνωσης και τόνισε την ανάγκη για άμεση δράση πριν λάβει έκταση το πρόβλημα.



Τα στοιχεία τα οποία έχουν δώσει οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες, οι μηχανικοί  και οι ειδικοί των κατασκευών αυτών,  έχουν προκαλέσει πανικό στον ΟΗΕ.



Το έδαφος στην περιοχή του φράγματος έχει υποστεί μια εκτεταμένη διάβρωση που επεκτείνεται στο κατασκευαστικό μέρος.


Το φράγμα της Μοσούλης για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχε περάσει στον έλεγχο των τζιχαντιστών το 2014, όπως σημειώνει κουρδική πηγή.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ