Τουρκία: Συνελήφθησαν 56 αντιφρονούντες ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες




Μάρτιος 15, 2016.


Δεκάδες άτομα συνελήφθησαν  στο πλαίσιο της έρευνας για την ομάδα των Γκιουλενιστών, μεταξύ αυτών είναι ο πρώην πρύτανης ενός από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Τουρκίας.



Πενήντα συλλήψεις έγιναν, κατόπιν έκδοσης σχετικών ενταλμάτων για 56 ύποπτους στην επαρχία Ισπάρτ στη νοτιοδυτική Τουρκία, με την κατηγορία ότι συνδέονται με τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η κυβέρνηση τον κατηγορεί ότι συνωμοτεί για την ανατροπή της.



Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, αποκάλεσε τον Γκιουλέν και τους οπαδούς του «προδότες» και «ανθρώπους που ωθούν την τρομοκρατία».



Οι συλλήψεις έγινα σε έξι επαρχίες και μεταξύ αυτών είναι ο Δρ Χασάν Ιμπιτσίογλου, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Σουλεΐμάν Ντεμιρέλ.



 Την τελευταία εβδομάδα η αστυνομία συνέλαβε πρύτανη πανεπιστημίου της Σμύρνης  και πριν από τρεις μήνες τον πρύτανη του πανεπιστημίου των Δαρδανελίων.



Στην κεντρική Ανατολία, στο Τοκάτ, συνελήφθησαν ακόμη 18 άτομα για διασυνδέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν, που αποκαλείται από τον Ερντογάν ως «παράλληλη δομή εξουσίας». Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο πρόεδρος της επιχείρησης AKSAID.



Ακόμη, 11 άτομα συνελήφθησαν στην Ελαζίγκ, στην ανατολική Τουρκία πριν από τρεις ημέρες, για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης.


Οι έρευνες που διεξάγονται για το λεγόμενο «παράλληλο κράτος» έδειξε ότι  εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ αυτών αστυνομικοί και δικαστές, συμμετείχαν σε αυτό και συνελήφθησαν.



Ήδη, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2.000 άτομα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, δικαστές και δικηγόροι βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα.



Οι σχολιαστές λένε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να συντρίψει τους «Γκιουλενιστές» και κάθε άλλον ανταγωνιστή- πραγματικό ή φανταστικό- με σκοπό να εξασφαλίσει την δική του κυριαρχία στη χώρα, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ