Κούρδοι- Τρομοκράτες ή Μάρτυρες;




Βομβαρδισμοί άνευ δίκης και διερεύνησης, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα


Μάρτιος 14, 2016.


Οι τουρκικές στρατιωτικές αεροπορικές επιδρομές στις θέσεις των Κούρδων στο Ιράκ, συνεχίζονται εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια.


Η Άγκυρα αισθάνεται ελεύθερη σχεδόν όλα αυτά τα χρόνια- μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.


Στα τέλη του 2007- αρχές του 2008, οι Τούρκοι οργάνωσαν μια ολοκληρωμένη εισβολή  στο βόρειο Ιράκ, από Τούρκους συνοριοφύλακες,  μετά από μια σειρά επιθέσεων από Κούρδους αντάρτες.


Από τότε, τα τουρκικά αεροπλάνα κάνουν συχνά εξόδους για να επιτεθούν σε ιρακινό έδαφος.


 Οι Τούρκοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι στόχος τους είναι η ασφάλεια της Τουρκίας και ισχυρίζονται ότι βομβαρδίζουν  στρατόπεδα ανταρτών , αλλά τα θύματά τους, κυρίως, είναι άμαχοι.



Το 2015, ο επικεφαλής του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, κατηγόρησε την Άγκυρα για το «μαρτύριο» του θανάτου αμάχων από πολλά κουρδικά χωριά.



Σημειωτέον ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα  (PKK) δεν είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη μεταξύ των ιρακινών Κούρδων,  και εκείνο που δηλώνεται ότι όσοι σκοτώνονται από τους άμαχους δεν είναι, φυσικά, υποστηρικτές των ανταρτών.



Οι κύριες δυνάμεις των Κούρδων  είναι συντηρητικές από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ( με επικεφαλής τον πρόεδρο Μπαρζανί) και το δεύτερο είναι  το κεντρο-αριστερό κόμμα της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν.
Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι το «Κίνημα για την Αλλαγή», το οποίο δεν έχει σχέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).



Ενώ το PKK επί χρόνια κάνει έναν άγριο αγώνα για κουρδική αυτονομία στο έδαφος της Τουρκίας, μόνο το ιρακινό Κουρδιστάν έχει αποκτήσει μια σχετική ανεξαρτησία, αλλά και τη φήμη ενός προπύργιου σταθερότητας σε μια χώρα που υποφέρει την τελευταία δεκαετία από την τρομοκρατία.




Οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι είναι μία βασική δύναμη στον αγώνα κατά των τρομοκρατών του ‘ισλαμικού κράτους’. Η κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, είναι πιο ασφαλής από τη Βαγδάτη, παρά την εγγύτητά της με τους ισλαμιστές που κατέλαβαν  τη Μοσούλη.




Στο τέλος του 2015, η Τουρκία έστειλε στο βόρειο Ιράκ μια ομάδα στρατιωτικών, η οποία έχει προκαλέσει έντονη διαμαρτυρία από τη Βαγδάτη. Σύμφωνα με τη θέση της Άγκυρας, ήταν εκπαιδευτές που είχαν την πρόθεση να εκπαιδεύσουν τις κουρδικές δυνάμεις πεσμεργκά κατά του ‘ισλαμικού κράτους’.




Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τη θέση των δυτικών χωρών σχετικά με τη σύγκρουση Τουρκίας- Κούρδων αυτονομιστών.



Από τη μία πλευρά, στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα είναι τρομοκρατική οργάνωση και υποστηρίζουν την Τουρκία σε αυτό, η οποία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τη Βαγδάτη στην καταπολέμηση  των ισλαμιστών παρέχοντας όπλα και εκπαίδευση στον ιρακινό στρατό και στους Κούρδους.




Με την υποστήριξη των Ιρακινών και των Κούρδων κατάφεραν να απωθήσουν τους αντάρτες από την Ραμάντι, πόλη κλειδί- υπό το πρίσμα αυτό είναι ασυμβίβαστη, σαφώς, η υποστήριξη των δράσεων της Τουρκίας που υπονομεύει τη θέση των Κούρδων στο βορρά.




Ο Άσο Ταλαμπανί, επίσημος εκπρόσωπος των Κούρδων του Ιράκ όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα δήλωσε ότι «οι Τούρκοι δεν ήρθαν στο Ιράκ για να μας βοηθήσουν. Εμείς δεν θέλουμε τη βοήθειά τους. Ήρθαν για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα».




Ο ίδιος δήλωσε ότι  οι Κούρδοι της Αρμπίλ, μπορεί να μην συμφωνούν με τις απόψεις του PKK που βρίσκεται στο Καντίλ, αλλά , ωστόσο, «είναι αδελφοί μας και ποτέ δεν θα τους πολεμούσαμε ως «τρομοκράτες», όπως θέλουν οι Τούρκοι, γιατί είναι αδελφοί μας».



Πηγή: Gazeta.ru.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ