«Το Βέλγιο αρνήθηκε να εκδώσει στην Τουρκία ύποπτους τρομοκρατίας»



Ο Μπεκίρ Μποζντάγ, υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, συνάντησε το Βέλγο ομόλογό του, Κοέν Γκινς, νωρίτερα αυτό  το μήνα στην Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί ο ρυθμός εκδόσεων υπόπτων για τρομοκρατία

Μάρτιος 23, 2016.

Άγκυρα.

Η βελγική κυβέρνηση είχε επανειλημμένα αγνοήσει τουρκικά αιτήματα για έκδοση υπόπτων που καταζητούνται για εγκλήματα τρομοκρατίας, ανέφερε μια πηγή του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης την 23η Μαρτίου, σημειώνει η εφημερίδα ‘Χουριέτ’ στην αγγλική της έκδοση.
 

 Από τις 30 αιτήσεις για έκδοση  τρομοκρατών από τις τρομοκρατικές ομάδες  του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος- Μέτωπο (DHKP-C), το Βέλγιο εξέδωσε λιγότερους από 20, σύμφωνα με την πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω των περιορισμών στη δημόσια ομιλία, γράφει το δημοσίευμα.



Η πηγή δεν έδωσε πληροφορίες για άλλα αιτήματα από τις δύο αυτές ομάδες που έχουν δραστηριοποιηθεί από το 1980.



Μεταξύ των απορριπτέων αιτημάτων από τις Βρυξέλλες ήταν και για τον Ζουμπεγίρ Αϊντάν, το λεγόμενο πολιτικό ηγέτη του PKK.



Η Τουρκία  έχει ζητήσει την έκδοση 56 ατόμων που κατηγορούνται καθαρά για ποινικά αδικήματα, εκ των οποίων 35 έχουν εγκριθεί και σε οκτώ υπήρξε άρνηση. Δέκα περιπτώσεις  βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ η Τουρκία παραιτήθηκε από αίτημα για άλλους τρεις.



Εν τω μεταξύ, εννέα από τις 13 αιτήσεις έκδοσης που υποβλήθηκαν προς την Τουρκία από το Βέλγιο έχουν γίνει αποδεκτές, δύο απορρίφθηκαν και δύο εξακολουθούν να υποβάλλονται σε επεξεργασία.




Η Άγκυρα απέρριψε ένα αίτημα για ύποπτο τρομοκρατίας και επέστρεψε ένα άλλο.


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ