«Η Ελλάδα προειδοποιεί Σκόπια και Σερβία»




Μάρτιος 5, 2016.


Η Ελλάδα απέστειλε νότα διαμαρτυρίας σε Σκόπια και Σερβία με την οποία προειδοποιεί ότι εάν οι δύο χώρες δεν αλλάξουν τη στάση τους στη μεταναστευτική κρίση αυτή θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις, γράφει το σλαβικό κείμενο των Σκοπίων.



Στην νότα προς τα Σκόπια διαμαρτύρεται εκφράζοντας την ανησυχία της προς τις τοπικές αρχές για τη σκληρή γραμμή που ακολουθούν στην αντιμετώπιση των προσφύγων, λόγω του ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν εντελώς κλειστά τα σύνορα για τους πρόσφυγες.


Το υπουργείο του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων δεν σχολίασε αλλά και δεν αρνήθηκε μια τέτοια νότα την οποία έλαβε χθες.


Η κίνηση της Αθήνας έρχεται λίγο πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας,  που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, όπου αναμένεται να εγκριθεί το τελικό σχέδιο για την εμπόδιση της εισροής των προσφύγων στις χώρες της Ένωσης και θα εξετασθεί και το κλείσιμο της βαλκανικής οδού.


Η Ελλάδα θα ανακοινώσει τις θέσεις της, στη σύνοδο κορυφής,  μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών χθες στην Αθήνα.


Η Ελλάδα, επίσης, ήταν ο στόχος έντονης κριτικής από ορισμένα μέλη της Ένωσης και ιδιαίτερα από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την ομάδα του Βίσεγκραντ που άρχισαν να εφαρμόζουν ένα σχέδιο για να σταματήσει το κύμα των προσφύγων.


Τη νότα που εστάλη στα Σκόπια ακολούθησε και μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι η FYROM έγινε αντικείμενο καπηλείας από την Αυστρία και την Ουγγαρία στην προσφυγική κρίση, αφήνοντας κάποια ελπίδα να βοηθήσουν το νοτιοσλαβικό κράτος να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


Παρά το γεγονός ότι ο Κοτζιάς υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις  στις σχέσεις των δύο χωρών, για τη Δευτέρα ακυρώθηκε χωρίς εξήγηση,  η τρίτη συνάντηση εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών σχετικά με τα μέτρα εμπιστοσύνης μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας, σημειώνει το δημοσίευμα.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ