Αλβανία: Οι Έλληνες της Νάρτας και των περιχώρων




Συναντήσεις με τους έλληνες της Αυλώνας του Πρέσβη της Ελλάδος και του Γενικού Προέδρου της Ομόνοιας

Μάρτιος 19, 2016.

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα, κ. Λεωνίδας Ροκανάς και ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας, κ. Λεωνίδας Παππάς πραγματοποίησαν δύο σημαντικές συναντήσεις με τους Έλληνες κατοίκους της Αυλώνας.



Καλώς ήρθατε στη Νάρτα, γράφει η επιγραφή στην είσοδο της κωμόπολης (στα αλβανικά, ελληνικά και αγγλικά)
 
Η κωμόπολη της Νάρτας μαζί με το διπλανό χωριό Ζβερνέτσι έχουν εγγεγραμμένους περισσότερους από 5.000 κατοίκους που έχουν ως μητρική γλώσσα την ελληνική, αλλά ποτέ δεν αναγνωρίστηκαν από το αλβανικό κράτος ως ελληνική μειονότητα.


 Οι ίδιοι εκφράζουν την περηφάνια τους για την ελληνικής τους καταγωγή και εξέφρασαν αίτημα για στενότερη επικοινωνία με τους θεσμούς της Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και του εθνικού μας κέντρου. Στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο κ, Ροκανάς όσο και ο κ. Παππάς, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη και το θαυμασμό τους προς αυτήν την κοινότητα, αλλά και την δέσμευση τους για περισσότερη στήριξη.




Στην Νάρτα λειτουργεί φροντιστήριο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με δύο τμήματα υπό την ενίσχυση της Ελληνικής Πρεσβείας και άλλων φορέων. Διαπιστώθηκε στη συζήτηση πως είναι απαραίτητη μία πιο συντονισμένη προσπάθεια για την επίλυση οικονομικών, υλικοτεχνικών και άλλων ζητημάτων, κάτι που αποφασίστηκε να γίνει για όλα τα φροντιστήρια που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια.
Πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ήταν επίσης η συνάντηση που έγινε με τους Έλληνες της Αυλώνας σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα μίλησε για τον σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, παρόλο που την βαραίνει μια πολυετή οικονομική κρίση.



Μίλησε για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε με ανοδική δυναμική. Διαβεβαίωσε τους παραβρισκόμενους για το αμείωτο ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία.
Στην τοποθέτηση του ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας έκανε την αυτοκριτική του: «Για λόγους που δικαιολογούνται αλλά και όχι, η «Ομόνοια» δεν επέδειξε την δέουσα προσοχή στην Αυλώνα. Ο ελληνισμός στην πόλη σας είναι μια μικρογραφία του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, καθώς σε αυτήν έχουμε πολλούς από τη Χειμάρρα, από τη Νάρτα, από τη Δρόπολη, από τα Ριζά, από το Πωγώνι, από το Βούρκο, αλλά και πολλούς Ελληνόβλαχους.


 Μετά τα Τίρανα είναι ίσως το δεύτερο αστικό κέντρο της Αλβανίας με τον περισσότερο απόδημο ελληνισμό. Η συνάντηση αυτή που τιμάται ιδιαίτερα με την παρουσία του Έλληνα Πρέσβη, θα είναι η αρχή για ένα νέο ξεκίνημα της Ομόνοιας στην Αυλώνα», είπε μεταξύ άλλων ο Γενικός Πρόεδρος ανακοινώνοντας ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις. Οι παραβρισκόμενοι αφού εξέφρασαν τη ευχαρίστησή τους για την χωρίς προηγούμενο συνάντηση, συμμετείχαν σε μία πολύωρη εποικοδομητική συζήτηση.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας -Δημοκρατική Ένωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ»