Σκόπια: ‘Πρόσφυγες’ παραδέχονται ότι ήταν μέλη του ISIS και της ‘αλ Νούσρα’




Μάρτιος 1, 2016.

Σκόπια.
 
Από τους 87 χιλιάδες πρόσφυγες που διακινήθηκαν μέσω του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, μόνο 29 από αυτούς ζήτησαν άσυλο στη χώρα.

Αυτά είναι στατιστικά στοιχεία που ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα από τις αρχές των Σκοπίων κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2016.


Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες είναι είτε άνδρες, είτε παιδιά, ενώ οι γυναίκες είναι σχεδόν δύο φορές λιγότερες από ό, τι οι άνδρες. Αλλά αυτό αποτελεί ένα δείγμα από ένα μέρος του συνόλου.



Πηγές ασφαλείας των Σκοπίων, ανέφεραν ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν πρώην μέλη εξτρεμιστικών στρατιωτικών σχηματισμών που μάχονται στη Συρία και το Ιράκ.



Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι πρόσφυγες που φθάνουν από την Ελλάδα, συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο πρέπει να αναφέρουν από πού προέρχονται.



Εάν έρχονται από περιοχές όπου υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση, το επόμενο ερώτημα είναι εάν έχουν πολεμήσει σε κάποια ανταρτική ομάδα.



Κάποιοι παραδέχονται ότι ήταν μέλος του ISIS, της «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» ή της ‘Αλ Κάιντα’, αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν να φύγουν, είτε μόνοι είτε με την οικογένειά τους.



Όταν εντοπισθεί ένα πρώην μέλος των παραστρατιωτικών δομών της Μέσης Ανατολής, το ερωτηματολόγιο συνεχίζεται από εμπειρογνώμονα σε θέματα ασφάλειας.



Στις συνομιλίες με πρώην μέλη των εξτρεμιστικών ομάδων  αποκαλύπτονται  πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την υπόσταση των ισλαμικών αυτών ομάδων.



Πολλοί από αυτούς δηλώνουν ότι ήταν διοικητές και αποφάσισαν να δραπετεύσουν, τα στοιχεία αναλύονται . 



Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι πρώην μαχητές έχουν χάσει την ιδεολογική σχέση τους και τώρα ως πρόσφυγες προσπαθούν να φθάσουν στη Δύση.



Οι ειδικοί σημειώνουν, όμως,  ότι επικίνδυνοι είναι εκείνοι που δεν δηλώνουν ότι ήταν μέρος των ισλαμιστικών στρατιωτικών δομών.



Αυτοί κινούνται όπως οι πρόσφυγες, αλλά με ψευδώνυμα και ενδεχομένως να συνεχίσουν τις τρομοκρατικές δραστηριότητές τους στον τόπο προορισμού τους, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.




--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ