Αρχίζει δύσκολη περίοδος για το PKK στην Ευρώπη




Μάρτιος 19, 2016.

 Η συμφωνία περί ασύλου μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες κυρώσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), σημειώνει κουρδικό δημοσίευμα.




Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τελευταία χρόνια είχε αποκτήσει μια νομιμότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής ομάδας του ‘ισλαμικού κράτους’, αλλά τώρα με τις βομβιστικές επιθέσεις δεν θα έχει τη δυνατότητα τα μέλη του να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη.



Τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν μέλη της ομάδας «Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν» στην Άγκυρα, έχει ανοίξει μια συζήτηση εκ νέου για τις δραστηριότητες της οργάνωσης στις χώρες της ΕΕ.



Την κατάσταση πυροδότησε  και ο Τούρκος πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής,  όταν απευθύνθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες και κατήγγειλε  τις κουρδικές οργανώσεις για τρομοκρατία, που ενδέχεται να απειλήσουν και την Ευρώπη.



Σύμφωνα με τον Χεμάντ Κοσκούν , αναπληρωτή καθηγητή της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου του Dicle,  το PKK έχει χάσει την νομιμότητά του με τις ενέργειες που έγιναν στην Άγκυρα.



«Παρά το γεγονός ότι το PKK βρισκόταν μέχρι τώρα στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, συζητιόταν να αφαιρεθεί από τον κατάλογο της τρομοκρατίας,  λόγω του πολέμου κατά του ‘ισλαμικού κράτους’. Ωστόσο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα (και τώρα στην Κωνσταντινούπολη)  φέρνουν κέρδη στην τουρκική ηγεσία».
Η σύνδεση που επιχειρείται των τρομοκρατικών επιθέσεων και του προσφυγικού,  από την Τουρκία,  είναι δυσμενής για το PKK.



«Το PKK φαίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες ότι συνδέεται με άλλες μικρές ή μεγάλες αριστερές οργανώσεις, που έχουν ως κύριο σημείο αντίστασης τη βία», είπε ο Χεμάντ Κοσκούν.



Ο ίδιος θα τονίσει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα επανεξετάσουν τη στάση τους με τους Κούρδους μαχητές και αυτό σημαίνει ότι θα υποστούν κυρώσεις, κυρίως στην ελεύθερη μετακίνησή τους και φυσικά την παραμονή του PKK στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ