Σκόπια: Η πολιτική κρίση αύξησε τη ζήτηση αγοράς Ευρώ


Η πολιτική κρίση έφερε αυξημένη ζήτηση σε ευρώ, γράφει το δημοσίευμα της Nova TV των Σκοπίων



Απρίλιος 27, 2016.


«Ναι είναι αλήθεια. Έχουμε μεγάλη ζήτηση σε νόμισμα ευρώ», αυτή ήταν η απάντηση που λάβαμε στα περισσότερα ανταλλακτήρια συναλλάγματος στα Σκόπια, αφού είναι έντονη η  ανησυχία των πολιτών για τις οικονομίες τους,  καθώς  προστρέχουν να 



αλλάξουν τα δηνάρια σε ευρώ, φοβούμενοι ότι η πολιτική κρίση θα επιφέρει δραματική υποτίμηση του δηναρίου», σημειώνει στην ηλεκτρονική της διεύθυνση η τηλεόραση των Σκοπίων «Nova TV».



Η τηλεόραση σε δημοσιογραφική έρευνα με στελέχη τραπεζών, γραφεία συναλλάγματος και εμπειρογνώμονες, διαπίστωσε ότι υπάρχει μια εμφανής δυσπιστία για το κρατικό νομισματικό σύστημα.



«Διαπιστώνουμε ότι μεγάλοι πελάτες, οι οποίοι διατηρούν σημαντικές αποταμιεύσεις στις τράπεζες, μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι, οι μικρότερου μεγέθους αποταμιευτές, διακατέχονται από πανικό  και προσπαθούν να κάνουν ανάληψη των οικονομιών τους. Προς το παρόν το τραπεζικό σύστημα δεν επηρεάζεται, αλλά εάν συνεχισθεί θα δημιουργήσει πρόβλημα», τόνισαν στο κανάλι οι οικονομικές  πηγές.



Ωστόσο δεν λείπουν και οι εμπειρογνώμονες που τονίζουν ότι οι διαδόσεις για αποσταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας,  ωθούν τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, αλλά αυτό ενδέχεται μελλοντικά να δημιουργήσει πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα.



Ο πρώην περιφερειάρχης Πέταρ Γκόσεφ, επισημαίνει ότι ο τραπεζικός τομέας σήμερα είναι σταθερός, αλλά μια ενδεχόμενη μαζική απόσυρση καταθέσεων θα δημιουργήσει  μεγάλο τραπεζικό πρόβλημα.



Ο αναλυτής Βισάρ Αντέμι προτρέπει την κυβέρνηση και τις τράπεζες να επικοινωνήσουν με το κοινό και να πείσουν τους καταθέτες  ότι δεν υπάρχει  χώρος για πανικός στις αποταμιεύσεις  τους.  Τονίζει, επιπλέον, ότι πρέπει να βρεθεί μια  διέξοδος στην πολιτική κρίση στη χώρα που τροφοδοτεί αυτήν την οικονομική αστάθεια.



Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν  την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ντιμιτάρ Μπογκόφ, είπε ότι υπάρχει ένα κίνδυνος υποτίμησης του τοπικού νομίσματος (Δηνάριο) έναντι του ευρώ. Αλλά,  διαβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν επηρεάζεται  και παραμένει σε ασφαλείς οικονομικά επίπεδα.
«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, ο πληθωρισμός στη χώρα  είναι σε χαμηλά επίπεδα, η συναλλαγματική ισοτιμία σταθερή και οι τράπεζες είναι ασφαλείς», είπε ο Μπογκόφ.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ