Αχμέτ Νταβούτογλου: Το νέο Σύνταγμα θα είναι κυρίως κοσμικό…




Απρίλιος 27, 2016.

Το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας, το οποίο σχεδιάζεται από το κυβερνών 'Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης' – AKP,  θα είναι κυρίως κοσμικό, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως δημοσιεύει το BBC.



Ο Νταβούτογλου είπε ότι θα είναι κοσμικό και θα έχει δημοκρατικό χαρακτήρα και «δεν είναι προς συζήτηση».


Τα σχόλια αυτά ακολούθησαν όταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος AKP δήλωσε ότι το νέο Σύνταγμα πρέπει να είναι κοσμικό.



Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ισμαήλ Καχραμάν, ο οποίος επιβλέπει το σχέδιο του νέου Συντάγματος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα και θα πρέπει να έχει θρησκευτικό σύνταγμα.



Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, η οποία παραδοσιακά θεωρεί  τη χώρα ως μοντέλο της κοσμικής δημοκρατίας στον ισλαμικό κόσμο.
Ωστόσο, οι επικριτές της κυβέρνησης φοβούνται ότι  διαβρώνονται τα κοσμικά θεμέλια του σύγχρονου κράτους.



Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φοβούνται, επίσης, το νέο σύνταγμα θα μπορούσε να επικεντρώσει πολύ μεγάλη δύναμη στα χέρια του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί μια εκτελεστική προεδρία για να αντικαταστήσει το σημερινό κοινοβουλευτικό σύστημα.



Σε ομιλία του την Τετάρτη, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι «η εκκοσμίκευση θα χαρακτηρίζει το νέο σύνταγμα και θα συνταχθεί ως εγγυητής της θρησκευτικής ελευθερίας και της πίστης των πολιτών, διασφαλίζοντας στο κράτος  τις ίσες αποστάσεις από όλες τις θρησκευτικές ομάδες».
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ