Αιγύπτιος διπλωμάτης: Δύσκολη η απόσχιση του Κουρδιστάν από το Ιράκ




Απρίλιος 6, 2016.


Στο ζήτημα του διαχωρισμού  της περιφέρειας του Κουρδιστάν από το Ιράκ είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τη Μέση Ανατολή.




Η περιοχή της περιφέρειας του Κουρδιστάν στο Ιράκ,  είναι από  τις ελάχιστες περιοχές που έχουν υποφέρει τόσο πολύ, έχουν περιθωριοποιηθεί και παραμεληθεί, ιδιαίτερα από τα αραβικά καθεστώτα,  έχουν επίσης αξιοποιηθεί για όφελος των δικών τους δυνάμεων από την Τουρκία και τη Δύση.



Ο πρώτος Αιγύπτιος πρόξενος στην Αρμπίλ, Σουλεϊμάν Οσμάν εξέφρασε μερικές ενδιαφέρουσες θέσεις, στην αιγυπτιακή ‘Ελ Μπαντίλ’ [‘Εναλλακτική’] για το κουρδικό ζήτημα και τη μεγάλη σημασία της αλλαγής του χάρτη των περιφερειακών ισορροπιών στην περιοχή, το ρόλο της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας  στην περιοχή.



Από τη μακροσκελή συνέντευξή του στο αραβικό έντυπο, παρουσιάζουμε ορισμένα σημαντικά σημεία που αξίζουν ανάγνωσης.



Ο Σουλεϊμάν Οσμάν- που διετέλεσε πρόξενος στην πρωτεύουσα, Αρμπίλ,  της περιφέρειας Κουρδιστάν του Ιράκ, το 2011- διατυπώνει τη άποψη ότι το Κουρδιστάν δεν αντέχει σε δική του υπόσταση.
«Η περιοχή δεν μπορεί να αποσχισθεί από το Ιράκ. Είναι πολλοί οι λόγοι και, ίσως, οι πιο σημαντικοί είναι οι οικονομικοί. Αυτονομία, ναι, αλλά σε θέματα οικονομίας τι κάνουμε; Η περιοχή δεν μπορεί να βασισθεί πλήρως σε δικούς της  φυσικούς πόρους,  για εκθρέψει τον κουρδικό πληθυσμό. Άλλωστε οι Κούρδοι, ως πληθυσμιακός όγκος,  είναι διανεμημένοι, κυρίως,  στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ,  στη Συρία και ένα τρίτο μέρος στην Τουρκία ( και ένα μικρό στο Ιράν)».

Οι Τούρκοι προσπαθούν  να απομονώσουν τους Κούρδους

Το τουρκικό καθεστώς στην Άγκυρα προσπαθεί να χειρισθεί  το κουρδικό ζήτημα προς όφελός του. Η πρώτη χρήση βίας που ξεκίνησε από τον Ερντογάν πέρσι το καλοκαίρι- μετά την κατάπαυση του πυρός-  έχει ως στόχο τον αποκλεισμό των Κούρδων από την πολιτική διαδικασία, μετά την ανάδειξη της δύναμης του φιλοκουρδικού κόμματος. Επιδιώκει τον αποκλεισμό κάθε  πολιτικής εμφάνισης των Κούρδων στο εσωτερικό του τουρκικού εδάφους.



Οι Κούρδοι μαχητές



«Οι Κούρδοι μαχητές είναι από τους καλύτερους μαχητές του κόσμου. Είναι άγριοι μαχητές. Και αυτό προήλθε από τους πολέμους στην περιοχή που διαρκούν εδώ και αιώνες. Κάθε περίεργο άτομο που εισέρχεται στα όρια τους, θα πρέπει να αισθάνεται ανασφαλές. Ωστόσο, οι δυνάμεις Πεσμεργκά πάσχουν από σοβαρή έλλειψη όπλων αλλά και χρηματοδότησης».



Οι ξένες δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής



«Όσον αφορά τις ξένες δυνάμεις στην περιοχή που ήρθαν υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του ‘Daash’ [ισλαμικού κράτους], η καλύτερη έκφραση είναι ότι «όλοι κυνηγούν χίμαιρες».

Οι Ρώσοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην υποστήριξη του συριακού κράτους και παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τον Ερντογάν καθώς αυτός υποστηρίζει τους οπλισμένους της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την πτώση του Άσαντ.



Οι Αμερικανοί  έχουν ‘ το πιρούνι και το μαχαίρι’ και ισχυρίζονται ότι μάχονται κατά του Daash, αλλά στην πραγματικότητα το ενδιαφέρον τους είναι σε άλλα πεδία και οι πολιτικοί αναλυτές ορθώς διατυπώνουν τη θέση ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται σοβαρά με τον τερματισμό της σύγκρουσης στην περιοχή.



Το μόνο έσοδο στην περιοχή το πετρέλαιο



Το Κουρδιστάν σε γενικές γραμμές υποφέρει οικονομικά. Αυτός είναι ο λόγος που καταφεύγει να επωφεληθεί από το πετρέλαιο και διαπραγματεύεται με οποιονδήποτε- ανεξαιρέτως- για την αγορά του και η πιο κοντινή περιοχή σε αυτό,  είναι η Τουρκία, η οποία δεν διστάζει να εκμεταλλευθεί την πώληση του πετρελαίου.


Πίσω από την Τουρκία βρίσκεται το Ισραήλ που επίσης αγοράζει το πετρέλαιο του ‘ισλαμικού κράτους’, τόσο ως κράτος όσο και ως ιδιώτες.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ