Σκόπια: Αντί για εκλογές θα στηθεί Ειδικό Δικαστήριο





Απρίλιος 9, 2016.


Σλαβικά και αλβανικά μέσα  ενημέρωσης των Σκοπίων,  αναφέρουν  ότι οι πρόωρες εκλογές στις 5 Ιουνίου είναι πολύ πιθανόν να ακυρωθούν, κατόπιν πολιτικών πιέσεων από Αμερικανούς αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους.




Σχετικά δημοσιεύματα είναι αυτά του ‘Sky της Οχρίδας και του αλβανικού  ‘Ιλλυρία’, τα οποία σημειώνουν ότι ενεργό ρόλο στα πολιτικά κόμμα της FYROM παίζει τελευταία η Φεντερίκα Μογκερίνι , που έχει αναλάβει τα ηνία των διαπραγματεύσεων από τον Επίτροπο της ΕΕ, Γιόχανες Χαν.



 Η Ύπατη Εκπρόσωπος  της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφέρεται ως ‘σιδηρά κυρία’ που είχε αναγκάσει τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς να υπογράψουν τη συμφωνία για πρόωρες εκλογές  στη χώρα τον περασμένο Ιούλιο.



Η Μογκερίνι σε συνεργασία με τον Αμερικανό πρέσβη Τζες Μπέιλι και τον πρέσβη της ΕΕ στα Σκόπια Άιβο Οράβ,  είχαν τέσσερις μυστικές συναντήσεις με πολιτικούς  ηγέτες τοπικών κομμάτων.



Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ τονίζουν ότι το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων χρειάζεται αξιόπιστες εκλογές,  για να καταστεί μια αξιόπιστη και ασφαλής χώρα με την επικράτηση του δικαίου σε όλη την επικράτεια.



Τα δημοσιεύματα επικαλούνται πληροφορίες από αξιωματούχους της ΕΕ που ομιλούν για αναβολή των πρόωρων εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για τις 5 Ιουνίου 2016.



Ωστόσο, η πιο σοβαρή εξέλιξη είναι ότι από την Μογκερίνι, τον Μπέιλι και τον Οράβ ενδέχεται να προταθεί η ίδρυση ενός Ειδικού Δικαστηρίου για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, που πάει να ‘κουκουλωθεί’.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ