Η εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Τουρκία ανησυχεί τη Μόσχα








Απρίλιος 27, 2016.


Η προβλεπόμενη εγκατάσταση αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων τύπου HIMARS στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει αυξήσει τη συζήτηση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για αντίμετρα.




Τα ρωσικά ΜΜΕ (και είναι πολλά) αναφέρονται στο ζήτημα αυτό, αλλά και στην πρόταση δύο βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Βαλέρι Ρασκίν και του Σεργκέι Ομπούκοφ για επιστροφή  των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στην Κούβα.


Σύμφωνα με το Ria Novosti, η πρόταση των βουλευτών έχει αποσταλεί στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν,  τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόϊγκου.



Οι συντάκτες της πρότασης αυτής σημειώνουν ότι τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα που θα εγκατασταθούν στην Τουρκία το Μάιο, και τα οποία έχουν εμβέλεια 500 χιλιομέτρων  απειλούν τις συμμαχικές προς τη Ρωσία χώρες και κυρίως την Αρμενία.


Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές προτρέπουν την ηγεσία της χώρας να υιοθετήσει μια ανάλογη απάντηση.



Συζήτηση γίνεται για την ισχύουσα Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Κούβας, με σκοπό την εγκατάσταση στο ‘Liberty Island’ ρωσικών πυραύλων και ενεργοποίηση του  Ρωσικού Κέντρου Υποκλοπών των Αμερικανικών Επικοινωνιών στο  Lourdes της Κούβας που έπαυσε να λειτουργεί το 2002.


Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Μιχαήλ Χονταρένοκ το ζήτημα είναι η ίδια η Κούβα που πρόσφατα έχει αναπτύξει σχέσεις με τις ΗΠΑ και υπάρχει προβληματισμός εάν θα δεχθεί η ηγεσία της Κούβας να φιλοξενήσει στο έδαφός της τους ρωσικούς πυραύλους, όπως έκανε παλαιότερα με την ΕΣΣΔ.

Ο ίδιος πιστεύει ότι, μάλλον, η Κούβα δεν θα δεχθεί μια νέα τέτοια ρωσική πρόταση.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ