Τουρκία: Αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία συζητά για Κούρδους Συρίας




Απρίλιος 4, 2016.

Άγκυρα.

Αμερικανική αντιπροσωπεία  αποτελούμενη από στρατιωτικούς  και διπλωμάτες  έφθασε στην τουρκική πρωτεύουσα  για να βρουν με την τουρκική πλευρά μια φόρμουλα για το ρόλο της στρατιωτικής πτέρυγας του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης ( PYD) που προτίθεται να ανακαταλάβει την πόλη Ιεράπολη (Manjib) της Συρίας που είναι 30 χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού Ευφράτη. 



 
«Οι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί των μυστικών υπηρεσιών από τις δύο πλευρές
συναντήθηκαν στην Άγκυρα στις 4 Απριλίου, όπως πληροφορήθηκε η «Hürriyet» από πηγές και κύριο θέμα τους ήταν ο σχεδιασμός της ανακατάληψης της περιοχής στην Ιεράπολη της Συρίας, που τώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισλαμικού κράτους. 


Η ανακατάληψη ενδέχεται να γίνει σύντομα από επίθεση του κουρδικού ενόπλου σώματος του PYD,  το οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι είναι παρακλάδι του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK)», γράφει το δημοσίευμα.


 
Η Τουρκία εκφράζει ανησυχίες ότι το PYD θα επωφεληθεί από τις μάχες κατά του ISIS στη βόρεια Συρία και θα αυξήσει την επικράτειά του για μελλοντικούς στόχους, όπως είναι η κήρυξη αυτονομίας στην περιοχή. 


Η Τουρκία ζήτησε από την αμερικανική αντιπροσωπεία να μην θεωρεί του Κούρδους ως αξιόπιστους εταίρους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.



Την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον έγιναν συνομιλίες αξιωματούχων υψηλού επιπέδου προσπαθώντας να βρουν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να ματαιωθεί  η υποστήριξη προς το PYD που πολεμά το ISIS, ώστε να αποφευχθεί ο έλεγχος της περιοχής αυτής από τους Κούρδους.



Οι συνομιλίες στην Άγκυρα, πιστεύετε ότι θα παράσχουν μια φόρμουλα που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες  και των δύο πλευρών.



«Η Ουάσιγκτον», ωστόσο, «είναι απρόθυμη να σταματήσει την ενίσχυση του PYD, αφού βρίσκει ότι είναι μια αποτελεσματική στρατιωτική δύναμη στον αγώνα κατά του ISIS, ενώ η Τουρκία απαιτεί από τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ομάδα αυτή ως συνεργάτη του PKK και να κατανοήσουν ότι κάθε υποστήριξη προς την κουρδική ομάδα αυξάνει την ικανότητα της ‘τρομοκρατικής οργάνωσης’ ( του YPG)», γράφει το δημοσίευμα.
--



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ