Αλμπίν Κούρτι: Πιστεύω στην ένωση Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία




Αλμπίν Κούρτι: Το ενοποιημένο αλβανικό κράτος θα ονομάζεται Αλβανία (Σκιπέρια)

Απρίλιος 3, 2016.

Ο  41χρονος Αλμπίν Κούρτι, είναι ο ιδρυτής του κινήματος της «Αυτοδιάθεσης» του Κοσσυφοπεδίου. Το γραφείο βρίσκεται στον έκτο όροφο του κτηρίου του UCK, στην Πρίστινα. Είναι γνωστός ως ένας από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου που στη διάρκεια του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υπήρξε βασικός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου καθώς και στην μεταπολεμική περίοδο.



Ο Κούρτι, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα, είναι ένα σύμβολο της διαμαρτυρίας κατά της σημερινής κυβέρνησης του Ίσα Μουσταφά και του νεοεκλεγέντα προέδρου Χασίμ Θάτσι, αλλά κυρίως εναντίον της Σερβίας, μιας χώρας που την θεωρεί ως συνεχή απειλή για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.



Από τη  συνέντευξή του στο πρακτορείο ‘Ιλλυρία’, σταχυολογούμε ορισμένα σημεία.



«Θέλουμε το Κοσσυφοπέδιο να καταστεί πλήρως ανεξάρτητο,  που για εμάς σημαίνει ότι θα έχουμε το δικαίωμα να ενωθούμε με την Αλβανία. Το άρθρο 1.3 του Συντάγματός μας,  δεν μας επιτρέπει να ενωθούμε με άλλο κράτος. Εμείς θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα ενοποίησης με την Αλβανία με έναν ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο, αλλά προς το παρόν αυτό δεν γίνεται λόγω του Συντάγματός μας, το οποίο λίγο ή πολύ είναι γραμμένα από διεθνείς δυνάμεις».



«Το ζήτημα είναι ότι η Σερβία διαθέτει €500 εκατομμύρια για τις παραστρατιωτικές δομές της για να λένε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία, είναι η καρδιά της. Εγώ, προσωπικά, δεν λαμβάνω ούτε ένα ευρώ από τα Τίρανα που υποστηρίζω την ένωση. Στην πραγματικότητα, εγώ είμαι αυτός που εδώ και καιρό προσπαθεί να τους πείσει ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι τόσο καλά, όσο φαίνεται».



«Δεν βλέπω καμία προσέγγιση με τη Σερβία. Όλο αυτό που γίνεται για διάλογο με τη Σερβία είναι λανθασμένο. Προβληματισμούς έχουν οι  Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς… θυμάμαι πολύ καλά τον Βούτσιτς ως υπουργό Πληροφοριών (επί Μιλόσεβιτς) κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου…»



«Θέλω να δω ολόκληρη την περιοχή να ενσωματώνεται στην ΕΕ. Αλλά, θέλω να δω μια πιο κοινωνική ΕΕ, με περισσότερη ισότητα και αναδιανομή. Να μας χορηγηθεί το δικαίωμα να ενωθούμε με την Αλβανία. Θα ήθελα να ψηφίσω «ναι» σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, αλλά εάν ο λαός δεν ψηφίσει «ναι» δεν νομίζω ότι θα ξεκινήσει ένας τρίτος  βαλκανικός πόλεμος για την αλλαγή του χάρτη».



»Για το όνομα του νέου κράτους μετά την ένωση, πιστεύω ότι είναι το «Αλβανία».


«Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας προήλθε στο Βελιγράδι. Το Βελιγράδι έχει πάρει εδάφη και άφησε σε εμάς την ετικέτα. Εναπόκειται στους Αλβανούς τόσο του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου, εάν θα αλλάξουν τα σύνορα. Πρέπει να οργανωθούν να μιλήσουν με τα πολιτικά κόμματα. Εμείς ως κίνημα έχουμε μέλη από όλες τις χώρες όπου ζουν Αλβανοί».
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ